Bani de la stat să cumperi o mașină. Ce trebuie să faci ca să primeşti „dar de nuntă” de la stat

Mai mulţi români vor putea cere bani pentru maşină, chirie, nuntă sau sănătate. Sunt reguli noi, pentru cei care ştiu să obţină bani de la stat.
Filip Stan
17 sept. 2023, 12:08
Bani de la stat să cumperi o mașină. Ce trebuie să faci ca să primeşti

Bani de la stat să cumperi o mașină. Programul Family Start, prin care cei interesați pot beneficia de credite garantate de stat, în România, de până la 75.000, va fi modificat. Asta potrivit unui proiect de lege ce a primit miercuri votul decisiv al deputaților.

Bani de la stat să faci nunta, să cumperi o mașină sau să plătești studiile, noi reguli. Modificările vizează și creșterea numărului de beneficiari. Introducerea unor noi cheltuieli eligibile, dar și majorarea valorii contractelor de creditare. Inițial, modificările erau cuprinse într-un proiect de ordonanță pus în martie în dezbatere publică. Dar au fost preluate în proiectul de lege adoptat acum de Parlament.

Prin proiectul de lege ce mai trebuie doar promulgat pentru a se putea aplica, se propune modificarea regulilor programelor prin care cei interesați pot cere credite garantate de stat pentru a acoperi o serie de cheltuieli, respectiv Family Start prin OUG 95.

Modificările decise acum de Parlament se regăseau într-un proiect de ordonanță. Dar, pentru că timp de mai multe săptămâni proiectul de OUG nu a fost adoptat de Guvern, s-a decis preluarea lor într-un proiect de lege deja existent. O primă schimbare stabilită acum este relaxarea condițiilor în care cuplurile pot accesa finanțări.

Românii pot primi 150.000 de lei prin programul Family Start. Care sunt condițiile
Concret, este vorba despre modificarea regulii actuale, potrivit căreia ambele persoane ce formează o familie sau vor să-și întemeieze o familie trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă 18 – 45 de ani.

Astfel, regulile propuse acum prevăd că cel puțin unul dintre beneficiari, adică doar o persoană ce formează un cuplu, va trebui să se încadreze în criteriul de vârstă (cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți).

O altă schimbare importantă este dublarea valorii creditelor ce vor putea fi obținute pe viitor. Mai exact, creditele ce pot fi garantate de stat vor putea ajunge la 150.000 de lei, în condițiile în care regulile actuale stabilesc credite maxime de 75.000 de lei.

Apoi, pe lângă cheltuielile ce pot fi plătite acum cu acești bani, se vor putea acoperi și cheltuielile cu achiziția de mașini noi sau second-hand (nu mai vechi de cinci ani), de soluții energetice sustenabile (panouri fotovoltaice, panouri solare, instalații eoliene etc.) sau de aparate electrocasnice ori aparatură electronică (maximum 10.000 de lei fiecare).

Şi regulile programului Student Invest se vor modifica. Astfel, va creşte vârsta maximă a beneficiarilor programului de la 31 de ani neîmpliniți, așa cum e acum, la 40 de ani neîmpliniți, fapt ce va duce la mărirea numărului de beneficiari.

Bani de la stat pentru nuntă. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti ca să accesezi programul Family Start

La fel ca în cazul programului Family Start, și aici se va majora valoarea creditului ce va putea fi accesat prin program, de la 50.000 de lei, valoarea din prezent, la 75.000 de lei.

Se va extinde, de asemenea, și lista cheltuielilor ce vor putea fi acoperite cu credite luate prin program. Astfel, la lista existentă deja se vor adăuga și cheltuielile legate de achiziția de mașini noi sau second-hand, dar și cele pentru achiziția instrumentelor muzicale sau a aparaturii audio-video ori a altor obiecte necesare pentru dezvoltarea abilităților vocaționale,.

Ca regulă generală, un român va putea accesa doar unul dintre programe, şi nu pe ambele. Proiectul de lege a trecut de votul final şi trebuie promulgat acum prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va fi obligată să aplice legea
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei cai militari în goană prin centrul Londrei, speriați de un autobuz
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?