Bani de la stat să faci nunta, să cumperi o mașină sau să plătești chiria şi studiile: poți cere până la 30.000 de euro!

Programul Family Start, prin care cei interesați pot beneficia de credite garantate de stat, în România, de până la 75.000, va fi modificat, potrivit unui proiect de lege ce a primit miercuri votul decisiv al deputaților.
Alina Costache
03 iul. 2023, 09:50
Bani de la stat să faci nunta, să cumperi o mașină sau să plătești chiria şi studiile: poți cere până la 30.000 de euro!

Bani de la stat să faci nunta, să cumperi o mașină sau să plătești studiile, noi reguli.  Modificările vizează și creșterea numărului de beneficiari, introducerea unor noi cheltuieli eligibile, dar și majorarea valorii contractelor de creditare. Inițial, modificările erau cuprinse într-un proiect de ordonanță pus în martie în dezbatere publică, dar au fost preluate în proiectul de lege adoptat acum de Parlament.

Prin proiectul de lege ce mai trebuie doar promulgat pentru a se putea aplica, se propune modificarea regulilor programelor prin care cei interesați pot cere credite garantate de stat pentru a acoperi o serie de cheltuieli, respectiv Family Start prin OUG 95.

Modificările decise acum de Parlament se regăseau într-un proiect de ordonanță, dar, pentru că timp de mai multe săptămâni proiectul de OUG nu a fost adoptat de Guvern, s-a decis preluarea lor într-un proiect de lege deja existent. O primă schimbare stabilită acum este relaxarea condițiilor în care cuplurile pot accesa finanțări. Concret, este vorba despre modificarea regulii actuale, potrivit căreia ambele persoane ce formează o familie sau vor să-și întemeieze o familie trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă 18 – 45 de ani.

Astfel, regulile propuse acum prevăd că cel puțin unul dintre beneficiari, adică doar o persoană ce formează un cuplu, va trebui să se încadreze în criteriul de vârstă (cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți).
De asemenea se va modifica și plafonul de venituri ce permite participarea în program de la salarii nete lunare cumulate de până la 7.500 de lei la venituri nete lunare pe membru de familie de până la 6.000 de lei.

Totodată, se introduce un prag și pentru veniturile familiilor monoparentale, respectiv un venit net lunar de până la 7.500 de lei.

Mai mulţi români vor putea cere bani pentru maşină, chirie, nuntă sau sănătate. Sunt reguli noi

O altă schimbare importantă este dublarea valorii creditelor ce vor putea fi obținute pe viitor. Mai exact, creditele ce pot fi garantate de stat vor putea ajunge la 150.000 de lei, în condițiile în care regulile actuale stabilesc credite maxime de 75.000 de lei.

Apoi, pe lângă cheltuielile ce pot fi plătite acum cu acești bani, se vor putea acoperi și cheltuielile cu achiziția de mașini noi sau second-hand (nu mai vechi de cinci ani), de soluții energetice sustenabile (panouri fotovoltaice, panouri solare, instalații eoliene etc.) sau de aparate electrocasnice ori aparatură electronică (maximum 10.000 de lei fiecare). Se vor da mai mulţi bani de la stat pentru nuntă, mașină, chirie sau sănătate, iar regulile au fost modificate pentru românii interesaţi.

Mai exact, a crescut numărul de beneficiari, dar și majorarea valorii contractelor de creditare.

Este vorba despre programele Family Start și Student Invest, prin care românii pot beneficia de credite garantate de stat de la 50.000 de lei până la 75.000 de lei, pentru a acoperi cheltuieli legate, printre altele, de nuntă, de nașteri (spitalizarea), creșă, grădiniță, școală, de cumpărarea unei mașini sau legate de studii ori chirie.

Toate vor fi modificate, după ce un proiect de lege ce a primit miercuri votul decisiv al deputaților.

Programul Family Start

O primă schimbare stabilită acum este relaxarea condițiilor în care cuplurile pot accesa finanțări. Concret, este vorba despre modificarea regulii actuale, potrivit căreia ambele persoane ce formează o familie sau vor să-și întemeieze o familie trebuie să se încadreze în intervalul de vârstă 18 – 45 de ani.

Astfel, regulile propuse acum prevăd că cel puțin unul dintre beneficiari, adică doar o persoană ce formează un cuplu, va trebui să se încadreze în criteriul de vârstă (cuprinsă între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți).

De asemenea se va modifica și plafonul de venituri ce permite participarea în program de la salarii nete lunare cumulate de până la 7.500 de lei la venituri nete lunare pe membru de familie de până la 6.000 de lei.

Totodată, se introduce un prag și pentru veniturile familiilor monoparentale, respectiv un venit net lunar de până la 7.500 de lei.

O altă schimbare importantă este dublarea valorii creditelor ce vor putea fi obținute pe viitor. Mai exact, creditele ce pot fi garantate de stat vor putea ajunge la 150.000 de lei, în condițiile în care regulile actuale stabilesc credite maxime de 75.000 de lei.

Apoi, pe lângă cheltuielile ce pot fi plătite acum cu acești bani, se vor putea acoperi și cheltuielile cu achiziția de mașini noi sau second-hand (nu mai vechi de cinci ani), de soluții energetice sustenabile (panouri fotovoltaice, panouri solare, instalații eoliene etc.) sau de aparate electrocasnice ori aparatură electronică (maximum 10.000 de lei fiecare).

Programul Student Invest

Şi regulile programului Student Invest se vor modifica. Astfel, va creşte vârsta maximă a beneficiarilor programului de la 31 de ani neîmpliniți, așa cum e acum, la 40 de ani neîmpliniți, fapt ce va duce la mărirea numărului de beneficiari.

La fel ca în cazul programului Family Start, și aici se va majora valoarea creditului ce va putea fi accesat prin program, de la 50.000 de lei, valoarea din prezent, la 75.000 de lei.

Se va extinde, de asemenea, și lista cheltuielilor ce vor putea fi acoperite cu credite luate prin program. Astfel, la lista existentă deja se vor adăuga și cheltuielile legate de achiziția de mașini noi sau second-hand, dar și cele pentru achiziția instrumentelor muzicale sau a aparaturii audio-video ori a altor obiecte necesare pentru dezvoltarea abilităților vocaționale, potrivit avocatnet.ro.

Ca regulă generală, un român va putea accesa doar unul dintre programe, şi nu pe ambele.

Proiectul de lege a trecut de votul final şi trebuie promulgat acum prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Bonus financiar de 2500 de lei de la stat! Trei noi proiecte anunţate de noul Guvern

Bonus financiar de la stat! Trei noi proiecte anunțate de Ministerul Familiei, românii ar putea primi până la 2.500 de lei.

Programul ”Un copil, un zâmbet” prevede acordarea de sprijin financiar copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, în vederea acoperirii investigațiilor, tratamentelor și consultațiilor stomatologice. Potrivit programului, 10.000 de copii ar trebui să beneficieze lunar de bani, iar suma acordată lunar este de 1500 de lei. Programul este destinat copiilor cetățeni români care provin din familii ale căror venituri nu depășesc 8000 de lei pe lună.

Facturile românilor bubuie în plină iarnă, se taie voucherele de energie. Ce noi vouchere primesc românii din septembrie

Programul ”Materna”, cel de-al doilea propus de MFTES, este un ajutor financiar de maximum 2500 de lei acordabil femeilor însărcinate, după ce au intrat în cea de-a zecea săptămână de sarcină. Suma respectivă ar urma să fie alocată cu scopul de a acoperi cheltuielile ocazionate de tratamente și investigații medicale nedecontate de sistemul de asigurări de sănătate.

Programul ”Educației pentru toți” este cel de-al treilea program și presupune acordarea unui ajutor de 1500 lei lunar copiilor cu vârste de până la 11 ani, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de contractarea unor servicii de tip after-school. Acordarea acestui sprijin este condiționată de același plafon maximal de venituri per familie (8000 lei/lunar), de cetățenia română a cel puțin unui părinte și de nesuprapunera cu alte ajutoare similare acordate de la bugetele locale.

Sprijin financiar de la stat! Trei noi proiecte anunțate de Ministerul Familiei, românii ar putea primi până la 2.500 de lei

Beneficiarii programelor sociale
Potrivit Ministerului Familiei, programele sociale propuse ar urma să sprijine cetățenii români cu venituri modeste, care se confruntă cu probleme financiare în acoperirea cheltuielilor medicale și educaționale ale copiilor. De asemenea, aceste ajutoare ar urma să vină în sprijinul femeilor însărcinate care au nevoie de tratamente medicale costisitoare.

Vouchere sociale 2023. Se taie ajutorul de la stat, lista beneficiarilor a fost actualizată

Beneficiarii programelor sociale ar putea primi lunar sume cuprinse între 1500 și 2500 de lei, în funcție de programul la care se încadrează și de nevoile lor. Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de aceste ajutoare, este necesar să îndeplinească anumite condiții, precum să fie cetățeni români, să aibă venituri mai mici de 8000 de lei pe lună, să nu beneficieze de alte ajutoare similare sau suprapuse și să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Proiectil exploziv de calibrul 105 mm descoperit în Beregsău Mare, județul Timiș
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!