Bani de la UE pentru România. Ţara noastră a transmis, în decembrie 2022, cea de-a doua cerere de plată, care a acoperit 51 de jaloane și ținte. În septembrie 2023, Comisia Europeană a evaluat pozitiv aproape toate obiectivele, cu excepția a două jaloane legate de investițiile în energie, jalonul 129 și jalonul 133, care au dus la suspendarea unei sume de 53,4 milioane de euro.
Ulterior, în urma progreselor înregistrate, Comisia Europeană a deblocat o sumă brută de 42,59 milioane de euro, incluzând 17,78 milioane de euro pentru jalonul 133 (pe deplin îndeplinit) şi 24,8 milioane de euro pentru jalonul 129 (parțial îndeplinit).
Citeşte şi: BNR, avertisment pentru banii românilor: „Sunt două riscuri sistemice, clasificate la nivel sever”
După deducerea prefinanţării, plata efectuată către România este de 37,05 milioane de euro. Totuşi, din cauza neîndeplinirii complete a jalonului 129, suma totală a împrumutului disponibil pentru România a fost redzsă cu 10,77 milioane de euro. Până în prezent, România a primit un total de 9,4 miliarde de euro din cele 28,53 miliarde de euro alocate prin Planul de Redresare şi Rezilienţă al României.
Citeşte şi: Pericolul semnalat de BNR cu banii românilor. Anunțul lui Mugur Isărescu despre numerar
„Astăzi, Comisia Europeană a efectuat plăţi în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă către Cehia, Germania, Italia, Portugalia şi România, însumând 26,8 miliarde de euro în împrumuturi şi granturi. Suma totală plătită în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă a depăşit acum 300 de miliarde de euro. Acest jalon important reflectă amploarea reformelor şi investiţiilor transformatoare desfăşurate în statele membre ale UE, accelerând tranziţiile verde şi digitală, în timp ce consolidează rezilienţa generală a Uniunii”, a transmis Comisia Europeană.