Bani europeni pentru IMM-uri, cadre medicale şi asistenţi sociali afectaţi de criza COVID-19. În ce condiţii pot fi accesate fondurile

Un miliard de euro, mare parte provenind din fonduri europene, urmează să distribuie Guvernul pentru IMM-urile care au fost afectate de criza coronavirusului. O altă modalitate de ajutor din partea statului avută în vedere pentru întreprinderile mici și mijlocii sunt granturile pentru investiții acordate acelor firme care urmăresc o relocare a activității.
Romania TV
12 mai 2020, 06:32
Bani europeni pentru IMM-uri, cadre medicale şi asistenţi sociali afectaţi de criza COVID-19. În ce condiţii pot fi accesate fondurile

Aproximativ 100.000 de IMM-uri ar putea beneficia de acest ajutor, în condițiile în care la nivel național sunt 420.000 de IMM-uri, care asigură circa două milioane de locuri de muncă.

Pentru a beneficia de aceste facilități, firmele trebuie să dovedească o scădere a cifrei de afaceri în lunile martie, aprilie sau mai cu cel puțin 25-30 la sută, procentul final urmând să se stabilească la nivel de guvern, a explicat, la Digi24, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș. 

Cum va ajuta Guvernul firmele afectate de criza coronavirusului

Pentru a ajuta firmele afectate de criza coronavirusului, autorităţile au două variante în lucru: o variantă este acordarea unei sume fixe raportate la cifra de afaceri, de exemplu 10.000 de euro la o cifră de afaceri până la 100.000 de euro; a doua variantă este o sumă fixă raportată la numărul de salariați, de exemplu un IMM cu până la 9 angajați să aibă 750 de euro pe salariat, cele cu până la 50 de salariați – 500 de euro pe salariat, iar dacă are până la 250 de salariați – suma fixă este de 250 de euro, a explicat ministrul fondurilor europene.

Citeşte şi VOUCHERE DE VACANŢĂ 2020. Ce se întâmplă dacă firma dă faliment

Boloş a explicat că acest ajutor se acordă o singură dată, pentru suportarea cheltuielilor curente ale companiilor, de la stocuri de materii prime, stocuri de mărfuri, consumabile, datorii față de furnizori, chirii, putând fi decontate inclusiv echipamente de protecție împotriva coronavirusului pentru angajaţi. Lista cheltuielilor va fi aprobată la nivelul Executivului.

IMM-urile care vor să beneficieze de acest ajutor trebuie să întocmească o cerere de finanțare, să prezinte situația financiară care să facă dovada scăderii cifrei de afaceri și un plan de acțiune pentru reluarea activității. 

Dosarele vor putea fi depuse după aprobarea în guvern a criteriilor de acordare a ajutorului, apoi urmează a fi lansat apelul de proiecte. Boloş este de părere că, prin lunile iulie-august, se vor putea depune primele cereri de finanțare pentru obținerea acestui grant.

Stimulentul acordat personalului medical se va plăti în două tranşe

Stimulentul acordat personalului medical aflat în linia întâi a luptei împotriva noului coronavirus va fi acordat în două tranşe, în lunile mai şi iunie, a anunţat ministrul Marcel Boloş. 75.000 de cadre medicale vor beneficia de acest stimulent în cuantum de 2.250 de lei după impozitare.

Beneficiază de acest stimulent de la medici până la asistenţii medicali, personalul care deserveşte ambulanţele, personalul paramedical, deci întreaga gamă de personal care este implicată în transportul, echiparea, diagnosticarea, tratamentul bolnavilor are acest stimulent asigurat”, a detaliat ministrul fondurilor europene.

Citeşte şi FONDURI EUROPENE 2020. 27 de milioane de euro în trei linii de finanţare pentru fermieri

El a adăugat că stimulentul nu este acordat în funcție de venituri, ci e același la toată lumea, având în vedere faptul că riscul la care este expus personalul medical este unul singur pentru toată lumea. „Stimulentul nu este în funcţie de veniturile personalului medical, pentru că există un singur risc la care se expune tot personalul medical implicat în tratarea bolnavilor, de aceea l-am stabilit în sumă fixă, el fiind acordat în două tranşe, în lunile mai şi iunie, pentru drepturile salariale aferente lunilor aprilie şi mai, cu o lună decalaj. Sunt 75.000 de cadre medicale pe care le-am luat în calcul, le-am estimat ca să beneficieze de acest stimulent medical şi cred că este o recompensă pe care şi alte state membre le-au acordat-o tuturor celor implicaţi în această perioadă în tratarea pacienţilor bolnavi cu Covid-19”, a spus Marcel Boloş, potrivit sursei citate.

Procedura de accesare a fondurilor europene în cazul cadrelor medicale este foarte simplă, spune ministrul, şi presupune „dovada plăţii acestui stimulent medical, decizia de numire din partea conducătorului unităţii sanitare pentru personalul implicat în acest proces”.

Şi asistenţii sociali vor primi bani din fonduri europene

Tot fondurile europene vor fi folosite și pentru salariile asistenţilor sociali care asigură servicii de sprijin la domiciliu. „Discutăm de 1.000 de asistenţi sociali cărora le vor fi suportate costurile cu salariile din fonduri europene, pentru 100.000 de persoane vârstnice de peste 65 de ani care locuiesc singure şi au nevoie de aceste servicii de sprijin la domiciliu. Sper să fie utile aceste servicii pentru că intenţionăm să le suportăm până la sfârșitul anului„, a mai spus Marcel Boloş. El a precizat că procedurile de accesare a banilor europeni pentru asistenţii sociali sunt încă în desfășurare.

 
 
 
 
 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Mâncarea românească pe care Papa Francisc a adorat-o. L-a impresionat chiar la vizita făcută în țara noastră
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Unde și cum se deschide procedura de succesiune. Orice moştenitor are acest drept
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Un cunoscut hipermarket se închide pe 18 mai. Face reduceri mari pentru clienți
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Primele imagini de la înmormântarea Papei Francisc. Suveranul Pontif este condus astăzi pe ultimul drum
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un Mega Image din Plaza România. Șefului ANPC nu i-a venit să creadă: „Fetelor!”
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Trump are planul final pentru război la funeraliile Papei Francisc. Zelenski cedează!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte