Aproximativ 100.000 de IMM-uri ar putea beneficia de acest ajutor, în condițiile în care la nivel național sunt 420.000 de IMM-uri, care asigură circa două milioane de locuri de muncă.
Pentru a beneficia de aceste facilități, firmele trebuie să dovedească o scădere a cifrei de afaceri în lunile martie, aprilie sau mai cu cel puțin 25-30 la sută, procentul final urmând să se stabilească la nivel de guvern, a explicat, la Digi24, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.
Cum va ajuta Guvernul firmele afectate de criza coronavirusului
Pentru a ajuta firmele afectate de criza coronavirusului, autorităţile au două variante în lucru: o variantă este acordarea unei sume fixe raportate la cifra de afaceri, de exemplu 10.000 de euro la o cifră de afaceri până la 100.000 de euro; a doua variantă este o sumă fixă raportată la numărul de salariați, de exemplu un IMM cu până la 9 angajați să aibă 750 de euro pe salariat, cele cu până la 50 de salariați – 500 de euro pe salariat, iar dacă are până la 250 de salariați – suma fixă este de 250 de euro, a explicat ministrul fondurilor europene.
Citeşte şi VOUCHERE DE VACANŢĂ 2020. Ce se întâmplă dacă firma dă faliment
Boloş a explicat că acest ajutor se acordă o singură dată, pentru suportarea cheltuielilor curente ale companiilor, de la stocuri de materii prime, stocuri de mărfuri, consumabile, datorii față de furnizori, chirii, putând fi decontate inclusiv echipamente de protecție împotriva coronavirusului pentru angajaţi. Lista cheltuielilor va fi aprobată la nivelul Executivului.
IMM-urile care vor să beneficieze de acest ajutor trebuie să întocmească o cerere de finanțare, să prezinte situația financiară care să facă dovada scăderii cifrei de afaceri și un plan de acțiune pentru reluarea activității.
Dosarele vor putea fi depuse după aprobarea în guvern a criteriilor de acordare a ajutorului, apoi urmează a fi lansat apelul de proiecte. Boloş este de părere că, prin lunile iulie-august, se vor putea depune primele cereri de finanțare pentru obținerea acestui grant.
Stimulentul acordat personalului medical se va plăti în două tranşe
Stimulentul acordat personalului medical aflat în linia întâi a luptei împotriva noului coronavirus va fi acordat în două tranşe, în lunile mai şi iunie, a anunţat ministrul Marcel Boloş. 75.000 de cadre medicale vor beneficia de acest stimulent în cuantum de 2.250 de lei după impozitare.