Bani GRATIS de la stat pentru această categorie de persoane! În ședința de vineri, Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind alocarea a 100 milioane de lei de, sumă de care vor beneficia un număr mediu maxim de 1.436 de angajați din cadrul Companiei Naţionale Romarm şi alte cinci societăţi din industria naţională de apărare.
Citește și Noua Casă 2024. Câţi bani primesc viitorii beneficiari şi ce condiţii trebuie să îndeplinească
Reprezentanții Executivului spun că actul normativ aprobă numărul mediu maxim de personal pe anul 2024 pentru operatorii economici din industria naţională de apărare, care desfăşoară activităţi conform prevederilor art. 24 din Legea nr. 232/2016.
Pentru anul 2024, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului sunt alocate fonduri în cuantum de 100 milioane lei pentru un număr mediu maxim de 1.085 salariaţi din cadrul Companiei Naţională Romarm SA – exclusiv pentru filialele sale, 200 salariaţi de la Societatea Romaero SA, 60 salariaţi de la Societatea Avioane Craiova SA, 75 salariaţi din cadrul Societăţii IOR SA, 8 salariaţi de la Societatea Şantierul Naval Mangalia SA, 8 salariaţi de la Societatea Uzina Mecanică Orăştie SA.
Însă aceștia nu sunt singurii români care vor benefica de bani GRATIS de la stat.
Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, a anunțat recent că tinerii care se angajează vor beneficia de o primă de activare. Iată care sunt criteriile de eligibilitate.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin intermediul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), oferă stimulente tinerilor care se angajează. Este vorba despre o primă de activare în valoare de 1.000 lei pentru o perioadă de angajare de minimum trei luni, conform anunţului făcut vineri de către minister.
Conform informaţiilor furnizate de sursa respectivă, suma de 1.000 de lei ca stimulent este destinată tinerilor şomeri neindemnizaţi care reuşesc să îşi găsească un loc de muncă. În plus, Ministerul Muncii acordă o primă de inserţie în valoare de 1.794 de lei (echivalentul a trei salarii medii brute pe economie) pentru absolvenţii înregistraţi în evidenţele ANOFM care îşi găsesc un loc de muncă în decurs de 60 de zile de la absolvire.
„Se acordă jumătate din primă la angajare, jumătate după 12 luni”, se menţionează în comunicat.
În ceea ce priveşte primele de mobilitate, acestea sunt: de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni: pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu.
„Integrarea tinerilor pe piaţa muncii este un obiectiv major. De aceea avem măsuri concrete de sprijin în acest sens. Ne dorim ca tinerii să se formeze, să muncească şi să aducă plus-valoare pentru ei şi pentru societate aici, acasă. În egală măsură ne dorim să revină în ţară cât mai mulţi dintre tinerii români plecaţi la muncă peste hotare. Asigurăm şi servicii de consiliere profesională şi de profilare, de formare profesională, dar şi de evaluare şi recunoaştere a competenţelor profesionale obţinute”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministru al Muncii şi Solidarităţii Sociale.