Acest program a fost conceput pentru a funcționa similar cu un cont economii pe termen lung pentru copii, având ca scop asigurarea unei sume semnificative de bani pentru ei după ce împlinesc 18 ani. Cu toate acestea, părinții trebuie să contribuie anual cu bani începând de la nașterea copilului și până la împlinirea vârstei de 18 ani. O veste bună este că și guvernul român contribuie la acest cont, și atunci când adolescentul ajunge la 18 ani, suma poate să depășească 30.000 de lei.
Citește și: ChatGPT îi învaţă pe români cum se pot face bani fără să muncească
Mai sunt doar trei luni din anul 2023 în care părinții pot să depună bani pentru copiii lor și să primească 600 de lei din partea statului, prin intermediul Programului Centenar Junior. Conform informațiilor furnizate de către Observatornews.ro, care a consultat mai mulți economiști, acest program este o opțiune mai atractivă decât depozitele bancare clasice, cu mențiunea că economiile nu pot fi retrase oricând.
Prin acest program, guvernul român deschide un cont la Trezoreria Statului pentru fiecare copil care are sub 18 ani. Dacă familia depune anual 1200 de lei în acest cont, statul oferă o primă anuală de 600 de lei și o dobândă de 3%. Cu alte cuvinte, prin simpla depunere anuală de 1200 de lei în acest cont, familia unui nou născut îi va asigura copilului o sumă de peste 30.000 de lei la atingerea vârstei majoratului.
Banii pot fi depuși în contul Centenar Junior în numerar, la casieriile trezoreriilor naționale, prin mandat poștal sau online, prin intermediul viramentului bancar, cu menționarea numelui și CNP-ului copilului pentru care se fac depuneri, conform specialiștilor financiari. Consultanții financiari încurajează familiile din România să facă acest efort pentru a economisi în beneficiul copiilor lor.
„În funcţie de vârsta copilului, o să vedem că randamentul anual începe de la 6 şi ceva la sută pentru un copil abia născut, pe măsură ce începem mai târziu, copilul are 7 ani, randamentele ajung la 8%, ceea ce nu e rău deloc şi pentru copiii mai mari, deja ne apropiem de 12,13%”, explică Adrian Asoltanie, consultant financiar. Desigur, puțini părinți știu despre acest program, pentru că doar 3% din conturi sunt folosite, fiind vorba de 120.000 din aproape 4 milioane. “Nu ştiam de acest cont”, explică un bărbat, fiind completat de soția sa: ”Nu, nu. Un cont deschis la o bancă. În fiecare lună, depun o anumită sumă”.
Pe lângă oferta de la stat, băncile au la rândul lor diverse oferte de economisire pentru copii, cu dobânzi între 1% și 7% pe an, însă aici statul percepe un impozit de 10%. La o comparație simplă se arată că prin Programul Junior Centenar va exista un câștig mai mare atunci când tânărul va ajunge la 18 ani.
„Şi eu şi soţul avem câte un cont ataşat la contul personal şi fiecare dintre noi pune deoparte bănuţi pentru fiecare dintre copiii noştri. Pentru viitorul lor, facultate, alte planuri”, explică Cătălina Rusu, la rândul său mamă de copil. Experții financiari transmit că pachetul Junior ar avea un mare avantaj.“Un avantaj la acest cont Junior este că nu se impozitează sumele retrase din aceste conturi. Este un cont unic şi e cel mai bine să depui lunar, 100 de lei este o sumă mică, înseamnă jumătate din alocaţia copilului”, declară Irina Chiţu, profesor în educaţie financiară, potrivit sursei citate.
În încheiere, trebuie reamintit că banii din acest program nu pot fi folosiți decât în momentul în care copilul ajunge adolescent și împlinește 18 ani.
Citește și: Pensii 2024. Din ce bani vei lua bomboane nepoţilor dacă ai un salariu de 4000 de lei