Iată ce e important de știut despre acest beneficiu al netaxării:
Suma de 200 de lei poate fi acordată ca mărire doar celor care au fix minimul pe economie și lucrează full-time.
Mai exact, angajatorii pot acorda măriri angajaților cu contracte în curs la 1 iunie și din iulie, august sau chiar mai târziu, în toamnă, dar momentul la care se raportează va rămâne tot 1 iunie. Adică e necesar ca la 1 iunie salariul brut al angajatului să fi fost 2.550 de lei, potrivit Avocat.net.
Firmele nu pot acorda, pentru o lună întreagă, sume sub acest nivel stabilit de Guvern. Avem însă și excepții, care sunt prevăzute în chiar textul Ordonanței 67 – mai exact, se acordă proporțional cei 200 de lei în funcție de:
a) perioada din lună pentru care s-a acordat majorarea salarială;
b) data de la care angajații noi sunt încadrați în muncă la un nivel al salariului stabilit (direct) la 2.750 de lei;
c) fracția din lună pentru care se determină veniturile din salarii și asimilate salariilor;
d) data de la care încetează contractul de muncă.
Citește și Salariu minim de 3000 de lei de la 1 iunie 2022. Bucurie pentru milioane de români
Companiile care angajează persoane cu normă întreagă și le oferă salariul minim în a doua jumătate a anului pot acorda din start în contractele nou-încheiate suma de 2.750 de lei, din care pentru 200 de lei să nu se plătească nici impozite, nici contribuții. Dar ar trebui să le explice angajaților de ce de la 1 ianuarie vor încasa pentru același brut un net mai mic.
Cei care angajează pe salariul minim de 2.550 de lei ulterior datei de 1 iunie nu vor putea să acorde mărirea netaxabilă. De ce? Pentru că nu se mai încadrează pe niciuna dintre cele două situații avute în vedere de OUG 67:
În destul de multe firme din România există mult peste un angajat care are minimul pe economie la momentul acesta. Prin urmare, efortul financiar pentru a acorda cei 200 de lei tuturor acelor salariați dintr-o firmă care au minimul pe economie poate fi unul semnificativ pentru unele companii. Cineva explica recent pentru avocatnet.ro că acordarea acestui beneficiu doar unora dintre angajați și altora, nu nu ar putea fi motivată obiectiv, iar firma s-ar putea găsi cu ușurință într-o situație de discriminare salarială.