Bani în plus pentru angajați, pe lângă salariu. Angajatorul trebuie să-și îndeplinească anumite obligații legate față de salariații care muncesc în weekend, potrivit Codului Muncii. Aceste obligații includ acordarea unui spor salarial și a unor compensări sub formă de timp liber.
Potrivit art. 137 din Codul muncii, repausul săptămânal trebuie să dureze 48 de ore consecutive, de obicei în weekend, respectiv sâmbătă și duminică.
Când natura muncii nu face posibilă respectarea acestei prevederi, angajatorul trebuie să ofere, totuși, două zile libere angajatului în timpul săptămânii. Repausul compensatoriu e obligatoriu și nu poate fi înlocuit de alte beneficii.
Angajații care lucrează în weekend trebuie să primească, pe lângă zilele libere compensatorii, un spor salarial, arată prevederile din contractul colectiv sau individual de muncă.
Cu toate că în lege nu e precizat un procent fix, el poate fi stabilit prin negocieri. De multe ori e calculat sub formă de procent din salariu. E obligatorie acordarea acestui spor, indiferent dacă angajatul primește sau nu alte compensații în timpul săptămânii.
Scopul sporului salarial pentru weekend e de a compensa disconfortul creat de faptul că angajatul își sacrifică timpul personal din zilele de odihnă pentru a lucra.
Dacă angajații fac muncă suplimentară în weekend, compensațiile sunt chiar mai generoase. Articolul 122 din Codul Muncii prevede că munca suplimentară trebuie, în mod normal, compensată prin ore libere plătite în termen de 90 de zile calendaristice de la efectuarea acesteia. În situația în care acest lucru nu este posibil, orele suplimentare sunt recompensate cu un spor salarial de minimum 75% din salariul de bază.
În plus, în cazul în care orele suplimentare sunt efectuate în zilele de repaus săptămânal (sâmbătă și duminică), angajatul beneficiază de un spor dublu, așa cum este reglementat în art. 138 din Codul muncii. Aceste situații se referă în mod special la activități de urgență, cum ar fi prevenirea accidentelor sau salvarea bunurilor angajatorului.