Bani mai mulți la salariu pentru toţi angajații din sistem. Majorarea, pe fluturaş în luna aprilie 2023

În ultimii ani, guvernul a încercat să îmbunătățească salariile profesorilor pentru a atrage și a păstra talentele în acest domeniu. Însă, salariile mici ale profesorilor sunt încă o problemă majoră în România.
Filip Stan
06 apr. 2023, 18:23
Bani mai mulți la salariu pentru toţi angajații din sistem. Majorarea, pe fluturaş în luna aprilie 2023

Cadrele didactice primesc în luna aprilie banii pentru a doua tranșă a diferențelor salariale din perioada 2017-2021. Este vorba despre aplicarea prevederilor ordonanței de urgență nr. 48 din 14 aprilie 2022. Concret, profesorii vor lua în această lună 10% din valoarea diferențelor salariale.

Amintim că salariile cadrelor didactice și angajaților din învățământ vor fi plătite pe 11 aprilie, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Ziua de salariu pentru profesori și angajații din Educație a fost modificată în aprilie, ca să nu se suprapună cu Vinerea mare.
Profesorii primesc în luna aprilie a doua tranşă din banii care acoperă diferenţele salariale din perioada 2017-2021

Salariu profesori 2023: Cât câștigă un dascăl

Potrivit unui raport al grupurilor de cercetare în educație, salariul mediu de pornire pentru profesori în țara noastră este de aproximativ 3500-3700 de lei pe luna.  Deși acest lucru poate părea decent în comparație cu alte domenii, este important să luăm în considerare inflația și durata avansării în grade care în cele din urmă îi descurajează pe tineri să aleagă o carieră de profesor. Aceasta este și rămâne în continuare una dintre problemele majore ale României, unde există o lipsă de profesori calificați care ridica rata de abandonare a carierei de dascăl.

Lupta profesorilor pentru un salariu mai mare

Sindicatele profesorale au dus problema în instanță, iar într-o hotărâre judecătorească din 2020, guvernul a fost obligat să plătească diferențele salariale integrale datorate profesorilor. Guvernul a implementat hotărârea judecătorească treptat, iar în aprilie 2022, profesorii vor primi a doua tranșă de diferențe salariale pentru perioada 2017-2021.

Salariile profesorilor şi ale cadrelor auxiliare din învăţământ vor fi plătite mai devreme în aprilie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial
Banii de pe urma diferențelor salariale vor fi plătiți conform unui program stabilit într-o nouă ordonanța de urgență, astfel:

  • În primul an, după ce ordonanța întră în vigoare, profesorii vor primi 5% din creșterile salariale datorate lor
  • În al doilea an, vor primi 10% (care vor fi plătiți anul acesta în luna aprilie)
  • Urmați de 25% în al treilea an,
  • Încă 25% în al patrulea an,
  • și în final 35% în al cincilea an.

Aceste creșteri salariale vor fi plătite în totalitate, într-o singură tranșă, și trebuiesc plătite până la data de 30 iunie ale fiecărui an. Profesorii au salutat vestea celei de-a doua tranșe de creștere a salariilor, dar mulți dintre ei consideră că guvernul a întârziat prea mult aplicarea hotărârii judecătorești. Ei susțin că aceste întârzieri au cauzat dificultăți financiare pentru mulți profesori și au avut un impact negativ asupra sistemului de educație în ansamblu.

Conform ordonanței de urgență de mai sus, plata sumelor se face anual, într-o singură tranșă, până la data de 30 iunie.

Salarii profesori 2023. Cât a ajuns să câștige un cadru didactic în România

Anul 2023 aduce măsuri importante pentru angajații la stat. Vizați sunt și angajații din Educație, ale căror salarii vor fi majorate. În decembrie 2022, la Guvern a avut loc o întâlnire la care au participat, alături de oficiali din Ministerul Educației, și reprezentanți ai sindicatelor din învățământ.

Dascălii au primit promisiunea fermă a premierului că instituțiile statului vor găsi soluţii pentru salarizarea cadrelor didactice.

Ulterior, un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul de Finanțe, stipula că salariile din Educație vor fi majorate cu 10% în anul 2023. De altfel, acest OUG prevede creșterea cu 10% a salariilor în întreg sectorul angajaților la stat.

Veniturile profesorilor trebuiau să se majoreze până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020. În urmă cu trei ani, creșterea a fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu. În 2022, Guvernul de coaliție PNL-PSD-UDMR a aprobat două creșteri de câte 4 procente.

Care este grila de salarizare a profesorilor

Conform datelor oferite de Ministerul Educației, până la sumele prevăzute în grila de salarizare din Legea 153 ar mai fi, în medie, 16%.

 

Înainte de cele două majorări din 2022, în 2021 am asistat la o înghețare a veniturilor cadrelor didactice și personalului din învățământ. Conform  sindicatelor, mai sunt necesare 8 procente pentru a ajunge la grila prevăzută de legea salarizării.

Se schimbă și grila de salarizare pentru funcțiile de conducere:

  • – Salariul unui inspector școlar general este 8.375 lei grad I și 9.283 grad II
  • – Salariul unui inspector școlar general adjunct este 7.871 lei grad I și 8.678 grad II
  • – Salariul unui inspector școlar de specialitate este de 7.250 lei grad I și 7.871 lei grad II
  • – Salariul unui Director de școală gimnaziala este de 7.000 lei grad I și 7.382 lei grad II

Lista salariilor de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic

Conform grilei de salarizare care va fi adoptată în acord cu Legea 153, salariile vor suferi modificări, anunță EduPedu.

Astfel, un profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună.

În același caz, un profesor cu vechime între 20 şi 25 de ani va primi 5.101 lei pe lună. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei.

În cazul unui profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei.

Similar gradului, dar cu o vechime 5-10 ani, înseamnă un salariu de 4.326 lei. Pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, iar pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei.

Majorarea de 10% îi aduce unui profesor debutant un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.

De asemenea, un institutor debutant, cu vechime de până la un an, va avea salariul de bază de 4.089 lei, la fel ca al unui profesor debutant.

În cazul învățătorilor, un cadru didactic cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei. În schimb, pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.

În zona universitară, un profesor cu peste 25 de ani vechime va avea un salariu de bază de 10.880 lei pe lună. Un cadru cu 5-10 ani vechime va avea 5.625 lei pe lună.

Salariul crește când vorbim de un conferenţiar universitar cu peste 25 de ani vechime: 7.546 de lei pe lună.

Un lector cu aceeași vechime va primi 5.212 lei. Un asistent universitar va primi între 4.130 lei și 4.554 lei, în funcţie de vechimea în învăţământ.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi