Bani mai mulţi pentru cei care au grijă de persoanele cu dizabilităţi

Guvernul a decis marţi, în şedinţă, ca asistenul personal care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat să primească, pe lângă salariu, o alocaţie lunară de 600 de lei pe lună, iar cel care îngrijeşte un adult cu handicap grav să primească 750 de lei pe lună. De asemenea, centrele "mamut” pentru persoanele cu dizabilităţi nu vor mai putea găzdui mai mult de 50 de beneficiari şi vor fi transformate în noi tipuri de centre. Prin proiectul de OUG cresc şi amenzile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, de la 6.000 – 12.000 de lei la 10.000 – 20.000 de lei.
Alina Costache
17 iul. 2018, 16:21
Bani mai mulţi pentru cei care au grijă de persoanele cu dizabilităţi

Potrivit modificărilor adoptaţi marţi prin OUG la Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, asistentul care are în îngrijire un adult cu handicap accentuat va primi, pe lângă salariu, o alocaţie de 600 de lei pe lună, în timp ce asistenul care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei pe lună.

De asemenea, centrele rezidenţiale pentru persoanele cu dizabilităţi, care au acum aspect de cazarmă militară şi care găzduiesc sute de beneficiari, vor trebuie transformate în locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro – centre de criză şi nu vor mai putea găzdui mai mult de 50 de persoane.

„Se renunţă, astfel, la vechile centre, de tip mamut, care găzduiau sute de persoane cu dizabilităţi, cu un management de multe ori nu foarte performant şi personal insuficient pentru a răspunde nevoilor de reabilitare a persoanelor asistate”, arată Ministerul Muncii, precizând că finanţarea lor va fi asigurată în proporţie de 90 la sută de la bugetul de stat.

Autorităţile locale şi judeţene au ca termen de realizare sfârşitul anului, în caz contrar acestea vor pierde, anual, câte 25 la sută din finanţarea asigurată de la bugetul de stat.

Noile tipuri de centre vor putea fi finanţate atât prin fonduri europene, cât şi prin Programele de Interes Naţional lansate deja de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Prin proiectul de OUG cresc şi sancţiunile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, amenzile, care se aplică în cazul împiedicării accesului la evenimente culturale, educative şi sportive, la servicii de transport sau la acces în instituţii, cresc de la 6.000 – 12.000 de lei la 10.000 – 20.000 de lei.

O altă măsură luată prin Ordonanţa adoptată marţi se referă la nivelul de finanţarea nerambursabilă pentru proiectele ONG-urilor. Astfel, procentul de finanţare a proiectelor realizate de ONG-uri. Astfel, acesta se va mări de la 90 la sută la 98 la sută.

„Cu alte cuvinte, încercăm să susţinem ONG-urile să se implice şi mai mult, în condiţiile în care am observat că acestea nu accesau fonduri nerambursabile pentru că nu aveau cota de 10 la sută necesară cofinanţării, iar banii rămâneau de foarte multe ori necheltuiţi”, a explicat premierul Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

De asemenea, persoanele cu dizabilităţi vor primi o legitimaţie de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în baza căreia persoana cu handicap va putea beneficia de toate drepturile şi facilităţile. Minsiterul Muncii spune că în acest fel se va evita folosirea abuzivă a certificatului de handicap.

Este introdus, prin OUG, şi biletul unic de transport interurban. Până acum, biletele de călătorie erau tipărite de operatorul de transport şi asigurau călătoria, spre exemplu, fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. De acum, beneficiarul va putea folosi combinat tipurile de transport.

„Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi creează şi cadrul legal pentru finanţarea măsurilor de protecţie asigurate de furnizori privaţi (asociaţii şi fundaţii) de la bugetul de stat. Paradigma se schimbă în sensul că nu se va mai finanţa locul într-o instituţie, ci serviciile oferite persoanelor cu dizabilităţi, cu accent pe nevoile persoanei, şi nu pe cele ale unui sistem învechit, care a devenit neperformant”, mai spun reprezentanii ministerului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte