Bani mai mulţi pentru cei care au grijă de persoanele cu dizabilităţi

Guvernul a decis marţi, în şedinţă, ca asistenul personal care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat să primească, pe lângă salariu, o alocaţie lunară de 600 de lei pe lună, iar cel care îngrijeşte un adult cu handicap grav să primească 750 de lei pe lună. De asemenea, centrele "mamut” pentru persoanele cu dizabilităţi nu vor mai putea găzdui mai mult de 50 de beneficiari şi vor fi transformate în noi tipuri de centre. Prin proiectul de OUG cresc şi amenzile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, de la 6.000 – 12.000 de lei la 10.000 – 20.000 de lei.
Alina Costache
17 iul. 2018, 16:21
Bani mai mulţi pentru cei care au grijă de persoanele cu dizabilităţi

Potrivit modificărilor adoptaţi marţi prin OUG la Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, asistentul care are în îngrijire un adult cu handicap accentuat va primi, pe lângă salariu, o alocaţie de 600 de lei pe lună, în timp ce asistenul care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei pe lună.

De asemenea, centrele rezidenţiale pentru persoanele cu dizabilităţi, care au acum aspect de cazarmă militară şi care găzduiesc sute de beneficiari, vor trebuie transformate în locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre de abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro – centre de criză şi nu vor mai putea găzdui mai mult de 50 de persoane.

„Se renunţă, astfel, la vechile centre, de tip mamut, care găzduiau sute de persoane cu dizabilităţi, cu un management de multe ori nu foarte performant şi personal insuficient pentru a răspunde nevoilor de reabilitare a persoanelor asistate”, arată Ministerul Muncii, precizând că finanţarea lor va fi asigurată în proporţie de 90 la sută de la bugetul de stat.

Autorităţile locale şi judeţene au ca termen de realizare sfârşitul anului, în caz contrar acestea vor pierde, anual, câte 25 la sută din finanţarea asigurată de la bugetul de stat.

Noile tipuri de centre vor putea fi finanţate atât prin fonduri europene, cât şi prin Programele de Interes Naţional lansate deja de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Prin proiectul de OUG cresc şi sancţiunile pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, amenzile, care se aplică în cazul împiedicării accesului la evenimente culturale, educative şi sportive, la servicii de transport sau la acces în instituţii, cresc de la 6.000 – 12.000 de lei la 10.000 – 20.000 de lei.

O altă măsură luată prin Ordonanţa adoptată marţi se referă la nivelul de finanţarea nerambursabilă pentru proiectele ONG-urilor. Astfel, procentul de finanţare a proiectelor realizate de ONG-uri. Astfel, acesta se va mări de la 90 la sută la 98 la sută.

„Cu alte cuvinte, încercăm să susţinem ONG-urile să se implice şi mai mult, în condiţiile în care am observat că acestea nu accesau fonduri nerambursabile pentru că nu aveau cota de 10 la sută necesară cofinanţării, iar banii rămâneau de foarte multe ori necheltuiţi”, a explicat premierul Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

De asemenea, persoanele cu dizabilităţi vor primi o legitimaţie de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în baza căreia persoana cu handicap va putea beneficia de toate drepturile şi facilităţile. Minsiterul Muncii spune că în acest fel se va evita folosirea abuzivă a certificatului de handicap.

Este introdus, prin OUG, şi biletul unic de transport interurban. Până acum, biletele de călătorie erau tipărite de operatorul de transport şi asigurau călătoria, spre exemplu, fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. De acum, beneficiarul va putea folosi combinat tipurile de transport.

„Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi creează şi cadrul legal pentru finanţarea măsurilor de protecţie asigurate de furnizori privaţi (asociaţii şi fundaţii) de la bugetul de stat. Paradigma se schimbă în sensul că nu se va mai finanţa locul într-o instituţie, ci serviciile oferite persoanelor cu dizabilităţi, cu accent pe nevoile persoanei, şi nu pe cele ale unui sistem învechit, care a devenit neperformant”, mai spun reprezentanii ministerului.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma din România care a fost înregistrată la OSIM. Costă în jur de 4 lei per kilogram, are gust dulceag și se cultivă doar în această localitate
Capital.ro
Avertismentul BNR pentru românii care preferă banii cash. Ce se întâmplă cu bancomatele
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Reducere la plata impozitelor pe 2025. Toți românii beneficiază de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a primit lovitura finală. Anunțul serii în România: Nu va putea candida în 2025
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Ministrul Educaţiei militează pentru un salariu de bază crescut pentru profesori
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”