Cresc sumele care pot fi acordate pentru întreprinderile afectate de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, în 24 februarie anul acesta. Europarlamentarului Dan Motreanu a anunţat, pe Facebook, că recent Comisia Europeană a prelungit și modificat cadrul temporar de criză.
Principalele modificări adoptate vizează prelungirea până la 31 decembrie 2023 a măsurilor prevăzute de cadrul temporar de criză, precum și creșterea plafoanelor maxime de ajutor pentru întreprinderile afectate de războiul din Ucraina.
Astfel, întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectoarele agriculturii și al pescuitului și acvaculturii vor putea primi un ajutor pe timp de criză de până la 250.000 euro și, respectiv, 300.000 euro, în timp ce pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare, sumele pot ajunge până la 2 milioane euro.
Citeşte şi: Bani de la guvern pentru români. Se oferă până la 9.300 de lei, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții
„Cadrul temporar de criză vizează sprijinirea economiei în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
Modificările adoptate vizează:
« prelungirea până la 31 decembrie 2023 a măsurilor prevăzute de cadrul temporar de criză;
« creșterea plafoanelor maxime de ajutor prevăzute în dispozițiile privind sumele de ajutor: până la 250.000 euro și 300.000 euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectoarele agriculturii și, respectiv, al pescuitului și acvaculturii, și până la 2 milioane euro pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în toate celelalte sectoare.
« ajustarea orientată, ținând cont de volatilitatea pieței, pentru a facilita în continuare accesul la sprijin pentru lichidități pentru companiile energetice;
« simplificarea criteriilor care permit statelor membre să sprijine întreprinderile afectate de prețurile ridicate la energie;
« clarificarea criteriilor pe care Comisia intenționează să le aplice pentru evaluarea măsurilor de sprijin pentru recapitalizare, pentru a menține o concurență efectivă;
« măsuri suplimentare menite să sprijine reducerea cererii de energie electrică”, a anunţat Dan Motreanu.
Potrivit europarlamentarului, cadrul temporar de criză a fost adoptat în data de 23 martie 2022 și permite sprijinirea economiei europene în contexul invaziei Ucrainei de către Rusia. Cadrul a mai fost modificat la 20 iulie 2022, pentru a completa pachetul de pregătire pentru iarnă și în conformitate cu obiectivele Planului REPowerEU.