„Chiar ne preocupă acest aspect (n.r. medicina de familie) şi în afară de ceea ce s-a făcut până acum, adică creşterea bugetului pentru medicina de familie cu aproximativ 25% anul acesta am înţeles că este nevoie de o creştere a procentului alocat pentru medicina de familie de la 6,5% cât este acum la 10%. Guvernul va susţine acest lucru printr-un împrumut pe care Ministerul Finanţelor îl negociază cu Banca Mondială de aproximativ 800 de milioane de euro. O parte din acest împrumut, o mare parte va merge pentru plata serviciilor suplimentare efectuate de către medicii de familie pentru îmbunătăţirea activităţii medicului de familie, pentru medicina comunitară, pentru eficientizarea cheltuielilor din sănătate şi alte aspecte care ţin de eficientizare în sănătate. Pot să acorde servicii în primul rând persoanelor neasigurate. (…) Şi alte servicii pe care le-am preluat din ceea ce face Europa, ceea ce nu este plătit în acest moment de către statul român şi pe care oricum le faceţi gratuit, dar noi vrem să nu le mai faceţi gratuit şi vrem să le recompensăm”, a spus Pintea după o dezbatere a medicilor de familie.
Potrivit demnitarului, este vorba despre o schemă de ajutor de stat pe care ministrul de finanţe a propus-o pentru medicina de familie.
„Practic, acest împrumut este bazat pe indicatori de rezultat. Vor putea fi efectuate trageri în momentul în care obţinem rezultate. Cu siguranţă nu poţi să obţii rezultate dacă nu investeşti nişte bani. În primul rând vom investi nişte bani pe medicina de familie, urmând apoi ca pe baza acestor indicatori de rezultate să tragem… Se referă doar la servicii”, a arătat reprezentantul MS.
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a afirmat că se pot achiziţiona anumite servicii şi echipamente care să vină în sprijinul medicilor de familie pentru a presta o serie de activităţi medicale pe care Ministerul Sănătăţii le va stabili.
„De la echipamente, dotări ale cabinetelor acestor medici, pregătirea personalului medical, de care au nevoie pentru a presta acele activităţi şi chiar şi ambulanţe. (…) Până la final de an să se poată finanţa foarte eficient. Întărim partea de medicină preventivă, degrevăm spitalele judeţene. Se va acorda un prim ajutor medical la nivelul medicului de familie, care să aibă şi dotarea necesară, pregătirea necesară şi sprijinul financiar şi nu numai pentru a face acest lucru”, a spus Teodorovici.