Bani mai mulţi pentru pensionari. Bilete de tren, transformate în cash, proiectul a trecut tacit de Senat

Potrivit unui nou proiect de lege, biletele de tren oferite anual cu preț redus pentru pensionari ar putea fi compensate dacă nu sunt utilizate. Pentru a ajunge în Monitorul Oficial, poriectul trebuie să fie adoptat şi de Camera Deputaţilor, for decizional.
Filip Stan
06 feb. 2024, 22:04
Bani mai mulţi pentru pensionari. Bilete de tren, transformate în cash, proiectul a trecut tacit de Senat

Unii pensionari români ar putea primi bani în plus de la stat la început de an, datorită unui proiect adoptat tacit la Senat. Este vorba despre seniorii români care nu utilizează călătoriile cu tarif redus la care au dreptul. Aceștia ar putea fi compensați financiar, potrivit unui proiect considerat trecut tacit de Senat, prima cameră parlamentară în acest caz, deoarece nu a fost discutat și votat în termenul legal.

Această măsură nu este chiar nouă, fiind similară cu una conținută într-un proiect de lege depus în Parlament în 2015, care a trecut deja de Senat și care se află în așteptarea votului decisiv al deputaților de mai bine de cinci ani.

Potrivit expunerii de motive, inițiativa legislativă vine în sprijinul persoanelor vârstnice, aceștia confruntându-se cu o multitudine de probleme, cele mai importante fiind legate de nivelul scăzut al veniturilor.

Pe lângă aceasta, pensionarii se mai confruntă și cu un grad de sănătate precar, lipsa medicamentelor, asistență socială slabă.  „Dorind să venim în întâmpinarea acestei categorii de persoane am elaborat prezenta inițiativă legislativă, care propune ca în cazul în care cele 6 călătorii reduse de care beneficiază pensionarii nu au fost utilizate, aceștia să poată primi o compensație în bani”, se arată în documentul citat.

Calculul compensației va fi stabilit prin Ordin al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, iar banii vor fi virați la plata primei pensii a anului următor.

Proiectul de lege care vizează modificarea Legii nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern a fost considerat trecut tacit de Senat și urmează acum să fie dezbătut și votat în camera decizională a Parlamentului, respectiv Camera Deputaților.

Pensii 2024. Angajaţii de la stat şi privat pot primi pensie parţială de la vârsta de 55 de ani!
Modificările propuse vor oferi pensionarilor posibilitatea de a primi compensație financiară pentru călătoriile cu tarif redus la care au dreptul. Conform textului viitoarei legi, „călătoriile care nu au fost efectuate în cursul anului vor fi compensate în bani, care vor fi virați beneficiarilor odată cu plata primei pensii a anului următor”, scrie avocatnet.ro.

EXCLUSIV – Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre biletele de tratament din 2024 și recalcularea pensiilor: „Pentru o mare parte din pensionari, veniturile cresc” VIDEO

Şeful Casei de Pensii, detalii exclusive despre biletele de tratament din 2024.

”Avem actul adoptat in sedinta de Guvern. Avem o majorare de bani, de sume, de la 300 de milioane la 400 de milioane in prezent, in fundamentarea bugetului pe 2024. Am solicitat aceasta majorare a numarului, am avut cerere anul trecut, cel mai bun an dupa pandemie si nu am reusit sa indeplinim toate solicitarile asa ca am cerut majorare. În 2024 punem la dispozitia pensionarilor 135 de mii de bilete. Am semnat contract cu FDRCM în februarie incepem distributia biletelor. Suntem în plina licitatie cu agentii de turism care vor sa participe pentru aceasta forma pe care Guvernul o asigură. Credem ca in aprilie vom avea licitatia incheiata si pensionarii vor putea sa mearga in toata tara la statiuni balneare”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, în exclusivitate la România TV.

Șeful Casei de Pensii, despre creșterea plafonului de neimpozitare de la 2000 la 3000 de lei: O măsură binevenită

”Era o propunere fireasca. In ultimii ani cu majorări succesive era nromal ca si plafonul sa creasca. Mi s-a cerut impactul bugetar al cresterii plafonului la 3000 de lei, este 150 mil pe luna, bani suportati de la bugetul de stat. Nu e o suma foarte mare. Consider ca e foarte binevenita pentru pensionari, pana la 100 de lei in plus la pensie daca se mareste plafonul de la 2000 la 3000 de lei”, a mai spus Baciu.

Citește și: Pensii 2024. Daniel Baciu explică majorarea pensiilor în două tranşe: Softul pentru recalcularea pensiilor va fi făcut după publicarea legii în Monitorul Oficial

Șeful Casei de Pensii, despre recalcularea pensiilor: ”Pentru o mare parte din pensionari pensiile cresc”

”Suntem pe final, ne-am fi dorit sa fie finalizat, dar sunt dosare complexe cu multe recalculari si avem 3 .. 4 procente si finalizam acest proces de evaluare. Suntem in grafic, la sfârșit de septembrie să dam pensiile recalculate. Este cel mai greu proces. Odata ce avem finalizat acest proces dee reevaluare avem si normele metodologice foarte importante de aplicare a legii. Deja am purtat discutii cu firma care realizează softul informatic privind calculul pe noua formula si suntem in grafic. Nu avem intarzieri, toti suntem capacitati la maximum colegii de la casa nationala de la teritorii de la Ministerul Muncii să reusim in septembrie ca pensionari i sa primeasca noile pensii recalculate conform noii legi a pensiilor.

Potrivit șefului Casei de Pensii, prin recalcularea pensiilor vor fi eliminate mare parte din inecihitati.

”Era nevoie de o reforma care s-a concretizat prin aceasta noua lege a pensiilor si asteptarea este intr-adevar mare. Noi nu trebuie sa dam gres si n-o vom face. În termenul prevazut de lege in septembrie sa isi primeasca pensiile recalulare, iar pentru o mare parte din pensionari pensiile vor creste. Nicio pensie nu va scadea”, a mai spus șeful casei de pensii.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Se confiscă și se vinde
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Acești șoferi, lăsați pe loc fără permis. S-a schimbat legea
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?