Personalul medical care desfășoară activitate în contextul COVID-19 va beneficia de un spor de până la 30% la salariul de bază. Trebuie menționat că nu toți cei care fac parte din categoria personalului medical implicat în asemenea activități se vor bucura de un spor în acel cuantum, ci acesta va fi diferit în funcție de gradul de risc la care se expune personalul în cauză.
Regulile specifice de acordare a sporului au fost hotărâte prin Ordinul comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Finanțelor nr. 1.070/94/2.087/2020, publicat vineri în Monitorul Oficial și aplicabil de la aceeași dată, scrie avocatnet.ro. Ordinul pune în executare prevederile Legii nr. 56/2020, unde a fost decis, inițial, acel spor. Perioada pentru care se va acorda mărirea începe cu starea de urgență și se va termina în 14 august, inclusiv.
Sporul se va stabili prin adăugarea unei valori procentuale la salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție din luna pentru care se poate acorda sporul. Ordinul nr. 1.070/94/2.087/2020 mai precizează că nu va conta dacă va fi depășită limita prevăzută de legea referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în ceea ce privește sporurile. De asemenea, se va ține cont de numărul de ore efectuate în activitatea riscantă pentru care se adaugă sporul.
30% – pentru cei care lucrează cu pacienți simptomatici cu forme medii ori severe
25% – dacă forma este diferită decât precedentele două
20% – personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar din cadrul spitalelor-suport, care asigură asistență medicală pacienților, care implică un contact direct cu pancientul;
15% – personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar care desfășoară acțiuni de realizare a triajului clinico-epidemiologic și/sau de recoltare a probelor biologice în vederea identificării pacienților infectați cu COVID-19
10% – tot personalul din unitățile medicale dedicate în întregime tratării coronavirus, pe perioada în care există internat în unitatea respectivă cel puțin un pacient testat pozitiv sau suspect cu noul virus.