Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat marţi, la TVR 1 că fermierii care au depus cereri pentru subvenția acordată temporar pentru vacile de lapte vor primi banii în următoarele 10 zile. Cuantumul plății este de 73 de euro iar sumele se achită în lei.
Șeful APIA a declarat pentru emisiunea AgroStrategia că pentru a doua sesiune de primire a cererilor campania s-a încheiat iar în prezent funcționarii APIA efectuează verificările administrative pentru a stabili care sunt fermierii eligibili.
Avertisment de la APIA! Fermierii ar putea rămâne fără subvenții în 2023
”În această perioadă sau, după cum știm, s-a încheiat depunerea cererilor, se fac verificările administrative, pentru că se fac doar controalele administrative, adică din punct de vedere al documentelor și în sistemul informatic”, a explicat directorul general al agenției de plăți.
Citiți și: Județul Mureș, campion la plata subvenției APIA de 73 euro la vaca de lapte
Șeful APIA: Plățile vor începe în circa 10 zile
Adrian Pintea a mai spus că plățile pentru subvenția de 73 euro/cap de vacă adultă vor începe în circa 10 zile astfel încât banii să ajungă în conturile fermierilor.
”Suntem pe ultima sută de metri să spun așa și cu această verificare și undeva în 10 zile zic eu că vom da drumul și la acești bani astfel încât să închidem și cu sprijinul Ucraina, să fie plătiți și acești fermieri”, a mai adus precizări șeful APIA, în cadrul emisiunii AgroStrategia, o producție TVR și Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022 se acordă în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Beneficiarii sunt crescătorii de animale, care au în posesie permanentă bovine înscrise în Baza Națională de Date (BND), în calitate de proprietar de animale și/sau proprietar de exploatație. Cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap vacă adultă.
Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată. Un „buzunar” uriaş de presiune scăzută se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord
Sesiunea care s-a încheiat pe 9 august este a doua derulată de APIA în acest an după ce în prima sesiune, care s-a încheiat la 23 martie, mai mulți fermieri nu au fost eligibili din cauza condițiilor impuse în cadrul schemei. După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a atras atenția că fermierii rămân fără bani, regulile au fost schimbate în Parlament iar o nouă sesiune a fost posibilă astfel încât banii să ajungă la toți crescătorii.