Vin bani de Sărbători, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 16 decembrie inclusiv cererile se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.
Este vorba despre cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către ANZ.
Câți bani primesc românii pentru bovine și ovine? Conform celor de la APIA, subvenția este de 200 de lei pe bovină și 70 de lei pe ovină sau caprină. Astfel, sumele cresc considerabil.
Cine primește bani de la stat și la cât pot ajunge sumele
În ceea ce privește valorile maxime ale ajutorului, acestea sunt următoarele:
– pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei:
a) 60 lei/cap pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine;
b) 35 lei/cap pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine;
c) 100 lei/cap pentru rasele de animale din speciile porcine.
– pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale:
a) 140 lei/cap în cazul testării performanţelor producţiei de lapte şi 60 lei/cap în cazul controlului producţiei de carne pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline;
b) 35 lei/cap în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 35 lei/cap în cazul producţiei de carne, 30 lei/cap în cazul producţiilor de lână pentru rasele cu lână fină şi 36 lei/cap în cazul producţiei de pielicele pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.
Asta înseamnă că ajutorul de stat ajunge la 200 de le pe cap la vaca de lapte și la 120 de lei pentru vaca de carne. De cealaltă parte, în cazul ovinelor și caprinelor ajutorul pentru producția de lapte și de carne este de 70 de lei pe cap de animal.
Pentru producția de lână în schimb, conform celor de la APIA, se acordă 65 de lei, iar pentru cea de pielicele, 71 de lei pe cap de animal eligibil.
Subvenții APIA 2024 – fermierii care au intrat până acum la plata finală. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat, din acestă lună, plata integrală a subvențiilor pe hectar și pe cap de animal. Astăzi, marți – 10 decembrie, agenția de plăți a emis o informare cu privire la situația la zi a plăților APIA.
Tichete cadou de Crăciun 2024. În ce condiții se pot acorda bonusuri pentru angajaţii harnici
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 9 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:
Până la acest moment, în conformitate cu atribuțiile ce îi revin, APIA a plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), suma totală de 53.294.826,52 euro (265.157.750,38lei), pentru un număr de 331.114 beneficiari.
APIA le reamintește fermierilor din sectorul vegetal și din sectorul zootehnic că în Campania 2024, plățile din (FEADR) și (BN1) pentru intervențiile DR (dezvoltare rurală) se efectuează de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9753 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro.
Termenul limită pentru plata integrală a subvențiilor APIA este data de 30 iunie 2025 pentru schemele aferente cererilor depuse de fermieri în acest an.