Bani pentru autorităţile locale. Ce a promis Guvernul

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a declarat că, în urma întrevederii avute, miercuri, de reprezentanţi ai comunelor, oraşelor şi judeţelor oficiali guvernamentali, s-a convenit integrarea până pe 30 iunie a propunerilor de la structurile administraţiei privind bugetele locale.
Romania TV
19 iun. 2019, 16:51
Bani pentru autorităţile locale. Ce a promis Guvernul

„Reuniunea de astăzi cu vicepremierul Vasile Daniel Suciu şi cu ministrul Finanţelor Publice urmează pe cea din 8 aprilie, când fiecare dintre structurile asociative am prezentat o listă a problemelor cu care ne confruntăm, analizată la nivelul adunării generale a Asociaţiei Comunelor din România, şi astăzi am convenit ca până la 30 iunie, la nivelul ministerului, să fie integrate propunerile de la comune, de la oraşe, de la municipii şi de la judeţe, astfel încât să putem vedea şi punctul de vedere al Guvernului la problemele noastre, pentru că sunt o serie întreagă de necesităţi în ceea ce priveşte modificările legislative, pentru că sunt în continuare sarcini şi la local, şi la central, ceea ce nouă ne creează mari greutăţi”, a spus Drăghici.

Pe de altă parte, el a menţionat că s-a convenit un proiect al bugetului de stat pentru 2020 pe calendarul prevăzut de Legea 273/2006.

„Am convenit astăzi că vom avea un proiect al bugetului de stat pentru 2020 la calendarul prevăzut în Legea 273/2006, astfel încât să nu mai avem problema pe care am avut-o anul acesta, încât a trebuit să avem legea bugetului de stat pentru 2019 adoptată în 2019. De asemenea, am stabilit ca la fiecare două luni să avem o întâlnire cu ministrul Finanţelor Publice, să ne vedem pe baza unui raport de progres (…). Astfel ne garantează că ceea ce stabilim la o dată putem să vedem ce s-a făcut la următoarea dată, bineînţeles, cu propunerile în plan legislativ. Nu sunt puţine, sunt destule, mai ales în segmentul asistenţei persoanelor cu handicap, unde noi avem o sarcină foarte mare”, a mai declarat Drăghici.

El a menţionat că, deşi per total comunele au resurse asigurate, foarte multe nu mai au fonduri pentru a asigura salariile acestor persoane. „Numărul acestor salariaţi ai fiecărei comune e poate şi dublu sau triplu faţă de salariaţii din administraţia publică locală, cei care realizează serviciile publice de interes local”, a explicat Drăghici.

Mariana Gîju, preşedinte al filialei judeţene Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România, a menţionat că o altă problemă care afectează bugetul de venituri şi cheltuieli al comunelor se referă la cheltuielile cu întreţinerea mijloacelor de transport destinate şcolilor, cu angajarea şoferilor, precum şi la transportul cadrelor didactice de la domiciliu către unitatea şcolară şi retur.

„Bineînţeles că s-a făcut referire şi la contravaloarea burselor şcolare care se susţin din cadrul bugetului local, când noi, cele trei structuri asociative, am propus ca acestea să revină Ministerului Educaţiei şi Cercetării, UAT-urilor să le revină doar sarcina şi obligaţia financiară de întreţinere a unităţilor de învăţământ, de statul de funcţionare a acestora. De asemenea, s-au referit la serviciile prestate către populaţie de la nivelul comunelor, care trebuie să fie de aceeaşi calitate ca acelea din mediul urban. Au fost transferate aceste sarcini, dar fără a avea alocată şi suma financiară. Un exemplu – serviciul de evidenţă a persoanei, care, de asemenea, e doar pe umerii administraţiei publice locale. Probleme sunt multiple, dar cel mai bine e ca aceste întâlniri înainte să se facă pentru fiecare structură asociativă cu domnii secretari de stat, directorii generali, ca după aceea concentrate problemele să fie discutate cu ministrul Finanţelor şi cu ministrul fiecărui minister. Dacă e vorba despre asistenţă socială – ministrul Sănătăţii, Educaţiei şi, nu în ultimul rând, chiar Ministerul de Interne, având în vedere problemele care sunt la nivelul localităţilor noastre”, a adăugat aceasta. 

  • Robert Negoiţă: Banii pe primele trei luni vor fi recuperaţi la rectificarea bugetară
Banii care nu au fost alocaţi pe primele trei luni ale acestui an vor fi recuperaţi la rectificarea bugetară de luna viitoare, a declarat, miercuri, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, după întâlnirea edililor de municipii cu premierul la Palatul Victoria.

„Banii pe primele trei luni ale anului vor fi recuperaţi la rectificarea de luna viitoare sau când va fi rectificarea bugetară. Ăsta este cel mai important aspect şi avem şi angajamentul doamnei prim-ministru că vor da un comunicat de presă în acest sens. De asemenea, avem angajamentul doamnei prim-ministru referitor la efectele Ordonanţei 114, care a făcut ca contractele noastre pe partea de investiţii să crească. A zis că vor analiza modalitatea de a ne compensa în vreun fel această problemă care se reflectă tot în buget. (…) Atunci când s-a discutat pentru primării despre (alocarea a – n.r.) 60% din impozitul pe venit, s-a discutat pentru tot anul 2019. Cu toate acestea, una am discutat şi nu s-a întâmplat chiar aşa, dar, repet, vreau să îi mulţumim şi pe această cale că s-au angajat şi eu am speranţa că vor respecta de data asta ce s-au angajat, că vom primi banii înapoi. În discuţia cu noi, doamna prim-ministru s-a angajat că ni se vor da sumele înapoi”, a spus Negoiţă.

Premierul şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, au avut săptămâna trecută o altă întâlnire cu primarii din Capitală. Atunci, Robert Negoiţă anunţa că s-a ajuns la concluzia că sumele de care primăriile „au fost vitregite” vor fi restituite la rectificarea bugetară.

El a mai spus la acel moment că, atât timp cât cotele alocate autorităţilor locale au fost atât de modificate în ultimii ani, a insistat ca acestea să fie trecute nu doar în Legea bugetului, ci în Legea finanţelor publice locale – Legea 273 sau în Codul finanţelor publice locale. 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Banca importantă din România care face o schimbare totală. Ce trebuie să știe clienții și ce se va întâmpla cu conturile lor
Capital.ro
NU mai retrage bani de la bancomat. Românii cu bani pe card care nu trebuie să meargă la ATM
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
O legendă a televiziunii, dată afară. Momentul de coșmar al carierei
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare. Anunț de ultimă oră de la RAR
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri