Ministerul Educatiei vine cu o serie de precizari privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi, facand referire la cele judetele in care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judetean.
Potrivit unui punct de vedere transmis de Ministerul Educatiei, decontul transportului, conform prevederilor legale, se face in doua modalitati, si anume:
– Acolo unde exista serviciu public judetean de transport, in cazul existentei contractelor de delegare a gestiunii incheiate intre consiliile judetene si operatorii de transport rutier, operatorii elibereaza abonamente gratuite elevilor si solicita ulterior decontul acestora inspectoratelor scolare.
– In cazul in care nu exista mijloace de transport public pe rutele de deplasare, elevilor li se acorda o suma forfetara, stabilita prin hotarare a CJ, cu avizul conform al ANRSC.
In judetele in care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii au putut fi decontate serviciile prestate de operatorii de transport prin inspectoratele scolare, din bugetul Ministerului Educatiei.
„Asa cum reiese, insa, din informatiile transmise de Consiliile Judetene Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, in 14 judete nu se asigura servicii publice de transport rutier judetean. In consecinta, in aceste situatii vor fi acordate sume forfetare stabilite prin hotarare a CJ, cu avizul conform al ANRSC”, mentioneaza reprezentantii ministerului intr-un comunicat.
In vederea acordarii sumelor forfetare, pentru judetele unde nu se asigura servicii publice de transport rutier judetean, ANRSC a propus modificarea si completarea HG 810/2023, pentru stabilirea valorii unitare de lei/km aferenta sumei forfetare, avand in vedere situatia diferita dintre judete, astfel:
– in judetele in care au fost atribuite contracte de delegare a gestiunii, ca medie a tarifelor medii lei/km/loc, inclusiv TVA, prevazute in contractele atribuite;
– in judetele care nu au finalizat nicio procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii, la nivelul valorii unitare medii la nivel national lei/km, stabilita de catre ANRSC, mai arata sursa citata.
Decizie importantă pentru elevi! Școlile pun lacătul pe ușă din cauza gerului năprasnic. Ce se va întâmpla cu orele de curs pierdute
Potrivit Ministerului Educatiei, prin adoptarea HG nr. 1.337/2023 se reglementeaza posibilitatea efectuarii platilor catre transportatori si/sau elevi, dupa caz, cat si modalitatea de aprobare a valorii unitare lei/km.
Conform actului normativ, in cele 14 judete in care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judetean, incepand cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, in baza valorilor aprobate prin hotararea consiliului judetean. De asemenea, pentru operatorii de transport care au asigurat transportul elevilor si au inaintat facturi pentru decont inspectoratelor scolare judetene, de la inceputul cursurilor scolare si pana la data de 1 februarie 2024, inspectoratele scolare vor plati sumele catre transportatori, la nivelul valorii medii lei/km la nivel national, comunicata de ANRSC si aprobata de consiliul judetean.
In cazul in care nu au beneficiat de transport gratuit, elevii vor primi sumele forfetare, dupa aprobarea valorii unitare lei/km de catre consiliul judetean, cu avizul conform al ANRSC.
„Consiliile Judetene vor trebui sa aprobe valorile unitare lei/km pana la data de 1 februarie 2024. Pe masura ce in cele 14 judete se vor incheia contracte, in baza acestora va fi posibila plata catre operatorii de transport. Pana atunci, se vor asigura sumele forfetare elevilor”, precizeaza Ministerul Educatiei.
Prin urmare, odata cu aprobarea acestui act normativ, este posibila atat plata sumelor forfetare catre elevi, care nu a putut fi efectuata in lipsa hotararilor consiliilor judetene, cu avizul conform al ANRSC, cat si plata operatorilor de transport care au eliberat abonamente gratuite elevilor, de la inceputul cursurilor scolare si pana la data aprobarii hotararilor consiliilor judetene, mai spune sursa citata.