Bani pentru mame de la Guvern! Programul privind trusoul nou-născutului a fost extins până în 2027

Valoarea tichetului social pe suport electronic este de 2.000 de lei, într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.
Filip Stan
09 apr. 2024, 07:00
Bani pentru mame de la Guvern! Programul privind trusoul nou-născutului a fost extins până în 2027

Trusou nou-născut 2024. Mamele defavorizate, adică cele cu venituri mici, cele aflate în situații critice de viață ori cele minore, primesc un ajutor financiar în valoare de 2.000 de lei, ce poate fi folosit pentru cumpărarea unor produse destinate îngrijirii nou-născutului. Potrivit unui proiect de ordonanță adoptat în ședința de azi a Executivului, măsura de sprijin pentru mamele defavorizate se va aplica și în perioada 2024 – 2027.

Programul privind trusoul nou-născutului a fost extins până în 2027, a anunțat astăzi, purtătorul de cuvânt al Guvernului. Prin această măsura de sprijin, tinerele mame defavorizate primesc o singură dată suma de 2.000 de lei pentru fiecare copil nou-născut, în vederea achiziționării de articole de îngrijire, îmbrăcăminte şi materiale sanitare destinate bebeluşilor.

Guvernul a adoptat astăzi măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă – nou-născut defavorizate, cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuţi.

NF-20

Trosou nou-născut 2024. Actul normativ stipulează continuarea acordării măsurilor de sprijin, având ca sursă de finanţare Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027, pentru categoriile de cupluri mamă-nou-născut defavorizate.

Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului şi cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilităţi, de mamele aflate temporar în situaţii de risc, mame care nu deţin acte de identitate ş care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetăţeni sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.

Alocaţii aprilie 2024. Când intră alocațiile pe cardurile părinţilor înainte de Paşte 2024

Trusou nou-născut 2024. Valoarea tichetului social pe suport electronic este de 2.000 de lei, într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Măsura de sprijin material este completată de măsurile auxiliare, care constau în indicaţii de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educaţie sanitară, educaţie de prim-ajutor pentru nou-născuţi, educaţie cu privire la asigurarea igienei personale şi a locuinţei, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriţionale pentru bebeluşi necesare pentru diversificarea alimentaţiei.

Câți bani se dau de „Trusou nou-născut” în 2024: Cine beneficiază de această sumă

Mamele din anumite categorii sociale, care nasc începând cu anul 2024 vor beneficia de o sumă de bani. Viitoarele mămici nu știu câți bani se dau de „Trusoul noului-născut” în 2024 și cine beneficiază de această sumă.

OUG-2

Programul „Trusou nou-născut” 2024 prevede acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți pentru mamele din medii defavorizate. Anul acesta, valoarea ajutorului este de 2.000 de lei și se oferă într-o tranșă unică.

Potrivit noii ordonanțe, mamele care se vor beneficia de acest ajutor, vor primi 20 de tichete, a câte 100 de lei fiecare. Tichetele vor putea fi folosite pentru:

  • Alimente și produse/aparatură destinate administrării alimentației copilului;
  • Scutece și îmbrăcăminte destinată copilului;
  • Produse de cosmetică și igienă specifice vârstei copilului;
  • Aparatură destinată monitorizării stării de sănătate a copilului;
  • Pătuț, lenjerie, cărucior, masa de înfășat.

Acest ajutor se acordă timp de 4 ani, în perioada 2024- 2027. Bugetul măsurii de sprijin pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți este de 119.138,40 de mii lei, echivalent a 24.000.000,00 euro la cursul InforEuro din luna noiembrie 2023 cu sursă de finanţare Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, în conformitate cu regulile de eligibilitate şi normele europene şi naţionale aplicabile.

Cine poate primi acest ajutor

Proiectul de lege este destinat anumitor mame, provenite din categorii speciale.

Iată cine poate primi 2000 de lei, din partea statului, în 2024, dacă aplică în primele 3 luni de viață ale copilului:

  • Mamele care nasc începând cu anul 2024 şi cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
  • Mamele cu dizabilităţi care nasc începând cu anul 2024;
  • Mamele care nasc începând cu anul 2024 și aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv sunt victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/ sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite printr-o ancheta socială sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autorităţile din domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
  • Mamele care nasc începând cu anul 2024, care nu deţin acte de identitate şi care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
  • Mamele minore care nasc începând cu anul 2024;
  • Mamele care nasc începând cu anul 2024, cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict.

Altfel, voucherele Materna sunt două vouchere a câte 1000 de lei fiecare, care fac parte dintr-un program de sprijin financiar acordat femeilor însărcinate din București, de către Primăria Capitalei (H.C.G.M.B. nr. 120/28.03.2018). Cu aceste vouchere gravidele pot să achiziționeze medicamente sau să deconteze anumite servicii medicale specifice sarcinii. Află aici care sunt condițiile, unde și ce acte trebuie depuse.
Vouchere alimente Paşte 2024. Cum poți verifica soldul de pe cardul social? În aprilie, se vor livra alţi 250 de lei pentru cozonaci şi miel
Pot beneficia de aceste voucherele femeile însărcinate care au peste 18 ani, care au cel puțin 10 săptămâni de sarcina (prima tranșă) și care au domiciliul stabil în București sau reşedința dobândită de cel puțin 6 luni la momentul depunerii cererii. Iar după ce gravida are 24 de săptămâni de sarcină se acordă și a doua tranșă de 1000 de lei (voucherele sunt împărțite în tichete de 50 de lei fiecare).

Cât privește Programul „Trusou nou-născut” 2024, banii care se dau sunt în sumă de 2.000 de lei.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate pe județe la Evaluarea Națională 2024. Află ce notă ai luat în funcție de locul în care ai susținut examenul. Harta edu.ro. Update
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Un desert ieșit din comun. Spaghete de înghețată
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Uraganul Beryl aduce dezastru în Caraibe și se îndreaptă spre Jamaica
MediaFlux
O nouă CREȘTERE A PENSIEI după 1 SEPTEMBRIE. Marius Budai a anunțat
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?