Programul „Prima conectare” 2023. Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat data la care va începe cea de-a treia rundă de atragere de fonduri în programul ”Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare”.
Cea de-a treia rundă de atragere de fonduri în cadrul programului ”Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare”, cu un buget de peste 653,6 milioane de lei, finanțare din PNRR, va debuta pe data de 4 decembrie, potrivit anunțului făcut miercuri, 1 noiembrie, de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Guvernul a stabilit cei cinci piloni pe care se va construi bugetul pe 2024. Pe primul loc sunt investiţiile, dar nu scăpăm de austeritate
De asemenea, noua sesiune este programată să se încheie pe 9 februarie 2024 sau până la epuizarea bugetului alocat.
Potrivit sursei citate, înscrierile se realizează în baza Ghidului specific, iar măsura vizează sprijinirea familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată/membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branşare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare.
Cererile de finanţare se transmit la AFM prin aplicaţia informatică destinată programului, disponibilă pe site-ul instituţiei.
Solicitanţii care pot depune cereri de finanţare sunt operatorii de servicii de utilităţi publice/operatorii regionali de servicii de utilităţi publice din sectorul de apă/apă uzată, cum sunt definiţi la în conţinutul Legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice.
Prima Casă 2024, se dau 66.500 de euro. Schimbări importante, cine îşi mai poate lua locuinţă cu garanţii de la atat
”Pe lângă celelalte criterii de eligibilitate aplicabile, aceştia sunt eligibili sub condiţia încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu UAT sau cu ADI”, menţionează instituţia.Suma alocată sesiunii de finanţare este de 653.631.300 lei, cu TVA inclusă.
Conform cerinţelor, valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată şi/sau branşată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA.
Rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului (fără TVA), potrivit Agerpres.
Măsura vizează sprijinirea familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branşare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare.
Solicitanţii care pot depune cereri de finanţare sunt operatorii de servicii de utilităţi publice/operatorii regionali de servicii de utilităţi publice din sectorul de apă/apă uzată. Aceştia sunt eligibili şi sub condiţia încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu Unităţi Administrativ – Teritoriale (UAT) sau cu Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI).
AFM precizează că alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările de branşare/racordare a gospodăriilor vulnerabile la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare din cadrul Investiţiei I3 este de 168 milioane de euro.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată şi/sau branşată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA.
Rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.