UPDATE 15.30 Doi medici francezi, care s-au înscris ca voluntari pentru a ajuta la tratarea victimelor incediului din Colectiv, vor veni în zilele următoare la București, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul.
Cei doi medici — Marc Guibert, de la Spitalul Saint Louis din Paris, și Ciprian Isacu, șef al Secției de arși de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux — sunt chirurgi plasticieni.
„Suntem foarte fericiți că în aceste situații complicate cooperarea noastră continuă și se dezvoltă în mod foarte eficient”, a spus ambasadorul.
El a subliniat că ajutorul din partea Franței va fi atât pe termen scurt, cât și lung.
„Un ajutor pe termen scurt, care va continua atâta timp cât este nevoie, cu doi medici care vor ajunge la București duminică și luni și care vor lucra 100% din timp pentru pacienții români, dar și unul pe termen lung, care va continua pentru a ajuta România în ceea ce privește tratamentul arsurilor. Franța va fi alături de România și pe termen scurt și pe termen lung în această tragedie”, a subliniat Francois Saint-Paul.
La rândul său, ministrul Nicolae Bănicioiu a arătat că orice ajutor este bine-venit.
„Este un ajutor esențial, întotdeauna Franța la greu a fost alături de România și cred că este ceva normal când Franța și România se ajută reciproc. Sper ca toată situația să poată fi gestionată cum trebuie și orice sfat și orice ajutor care ni-l pot da echipele medicale franceze care vin aici este bine-venit”, a afirmat Bănicioiu.
UPDATE 15.00. Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”. La acest moment, pentru trei dintre cazurile grave, aflate în secţia ATI s-au obţinut consimţămintele scrise atât din partea familiilor, cât şi ale pacienţilor pentru transferul la Spitalul Militar de la Bruxelles.
Printre acestea se numără:
-Pacientul la care, luni, 02.11.2015, s-a tentat detubarea, dar din cauza instabilităţii hemo-dinamice şi a degradării constantelor biologice şi a stării psihosomatice, s-a optat pentru sedare, asistarea funcţiei respiratorie pe ventilator şi susţinerea funcţiei cardiace cu support vaso-presor;
-Pacienta cu arsuri pe aprox. 50% suprafaţă corporală şi arsuri de căi aeriene superioare şi care, pe fondul unei infecţii pulmonare anterioare momentului incidentului, fiind sub tratament cu antibiotic, s-a produs o degradare semnificativă a funcţiei respiratorie, sens în care s-a optat conectarea ei la aparatul de oxigenare extracorporală cu membrană (dispozitiv medical de ultimă generaţie pus la dispoziţia unităţii noastre, încă de acum două zile).
-Pacient în stare gravă, cu arsuri pe aprox. 35% suprafaţă corporală şi arsuri de căi aeriene superioare, la care în urmă cu 24h s-a intervenit chirurgical pentru transplant de piele, cu autogrefe.
UPDATE 14:06 Spital Elias: Nouă răniţi sunt la Terapie Intensivă, unul va fi transferat în Germania şi încă un pacient va pleca în Belgia
Spitalul Elias are internaţi, vineri, 12 pacienţi răniţi în incendiul din Colectiv, din care nouă la Terapie Intensivă şi trei la Chirurgie plastică, un pacient a fost externat, un altul a fost transferat într-un spital din Germania, iar de la ATI va fi transferat în Belgia un alt rănit.
„Vineri, în Spitalul Elias mai sunt internaţi 12 pacienţi: nouă se afla în secţia Terapie Intensiva, trei în secţia de Chirurgie plastică. Unul dintre bolnavii aflaţi în secţia de Chirurgie plastică a fost externat în cursul zilei de ieri şi evoluţia leziunilor sale va fi urmărită în regim ambulator. Ceilalţi trei pacienţi vor rămâne internaţi, urmând să fie supuşi intervenţiilor chirurgicale de grefare”, a declarat managerul unităţii sanitare, profesor dr. Doina Dimulescu.
Managerul Spitalului Elias a mai spus că, tot joi, unul dintre pacienţii din Terapie Intensivă a fost transferat într-un spital din Germania, fiind stabil hemodinamic şi respirator şi cu grefe cutanate efectuate la membrul superior drept şi toracele posterior.
Dintre pacienţii internaţi la Spitalul Elias, patru sunt în stare gravă, traheostomizaţi şi ventilaţi mecanic (un pacient cu ARDS).
„Astăzi (vineri, n.r.), un alt pacient din ATI va fi transferat într-un spital din Belgia, în cadrul unei acţiuni complexe coordonate de Ministerul Sănătaţii”, a precizat Doina Dimulescu.
UPDATE. Zece pacienţi sunt internaţi în Terapie Intensivă, toţi fiind intubaţi, iar o echipă de medici belgieni a venit pentru a face o evaluare a cazurilor şi pentru a decide dacă şi pe cine pot transfera, a declarat, vineri, reprezentantul Spitalului de Arşi din Capitală.
Acesta a precizat că doi dintre pacienţi au fost transferaţi de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, joi, ambii în stare gravă, unul având arsuri pe 35 la sută din suprafaţa corpului, iar celălalt pe 70 la sută.
Reprezentantul unităţii medicale a precizat că starea pacienţilor din ATI este, în general, stabilă.
„Sunt doi sau trei pe ATI care au o situaţie puţin mai delicată. Se fac toate eforturile pentru ei. A venit şi o echipă de medici belgieni. Ei vor face o evaluare şi vor decide dacă şi pe cine transferă”, a mai spus medicul.
„Avem un număr mare de pacienţi stabilizaţi, dar vă rog să primiţi această veste fără optimism. O parte dintre ei, care ar putea fi transferaţi în străinătate, sunt luaţi în calcul de Raed Arafat şi restul echipei de medici”, a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, într-o conferinţă la Ambasada Franţei, la care sunt prezenţi specialişti francezi şi români în tratamentul arsurilor grave.
Dintre cei 127 de pacienţi, cei mai mulţi sunt internaţi la Spitalul de Arşi, Spitalul „Bagdasar-Arseni”, Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, Spitalul Elias şi Spitalul Militar Central. De asemenea, pacienţi răniţi în urma incendiului din clubul Colectiv sunt internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, Spitalul „Sfântul Ioan”, Spitalul „Sfântul Pantelimon”, Spitalul „Dimitrie Gerota” şi Spitalul SRI „Agrippa Ionescu”.
Bănicioiu a participat la o conferință de presă susținută de experți francezi și români în tratamentul arsurilor grave pe tema eforturile solidare ale medicilor francezi și a continuării cooperării franco-române în domeniul arsurilor grave, conferință găzduită de Ambasada Franței.