Bănicioiu: Cred că anul acesta pacienţii vor avea acces la noile medicamente compensate şi gratuite

Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat vineri că procedurile privind noua listă de medicamente compensate şi gratuite ar putea fi finalizate şi din 2014 pacienţii să poată să aibă acces la noile medicamente compensate şi gratuite.
Iulian Tudor
04 apr. 2014, 10:16
Bănicioiu: Cred că anul acesta pacienţii vor avea acces la noile medicamente compensate şi gratuite

„Cred că anul acesta trebuie să avem un mecanism complet, final, care să asigure accesul la molecule noi pe piaţa românească. Asta înseamnă că anul acesta să finalizăm toate procedurile, iar pacienţii să aibă acces începând din anul acesta. Cred că împreună putem ajunge la o formulă foarte bună, îmi doresc acest mecanism pentru accedere pe piaţă şi mai ales pe piaţa de compensate să fie terminat într-un timp cât mai scurt. Îmi doresc ca anul 2014 să fie un punct final al acestor dezbateri indiferent dacă iarna sau anul viitor vor fi alţi miniştri ai sănătăţii, important este ca împreună să lăsăm un mecanism care să fie predictibil, să permită un acces continuu, să fie sustenabil şi să aibă efecte terapeutice scontate pentru pacienţi”, a declarat ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, la Bucharest Forum/Healthcare.

El a precizat că va lucra în acest sens cu „o întreagă agenţie – ANMD”.

„Soluţia cea mai bună este ca ANM care se ocupă de la certificare şi cred că poate şi încheia procesul respectiv având în vedere că are şi expertiza, dar şi posibilitatea de a funcţiona şi oamenii”, a susţinut reprezentantul MS.

Bănicioiu a spus că este adeptul unui mecanism nou în România privind actualizarea listei cu medicamente compensate şi gratuite care să se actualizeze continuu.

Citeşte şi Studiu: Medicamentele noi pe lista de compensate ar trebui oferite gratuit de producător

„Sunt adeptul unui mecanism total nou în România care să fie continuu, susţinut şi sustenabil de introducere a terapiilor noi. Când spun un mecanism continuu mă refer la o evaluarea timpurie în acelaşi interval cu ţări care deja fac acest lucru şi a expertiză în domeniu”, a afirmat ministrul.

Potrivi lui Bănicioiu, procesul va fi predictibil şi agreat de industria farmaceutică.

„Modelele din UE sunt cele mai la îndemână, industria farmaceutică este destul de familiarizată cu ele, mă refer la cele aşa numite management entry agreement care de fapt reprezintă alternativa simplă şi rapidă pentru a da accesul pacienţilor la medicamente noi, dar şi faptul că producătorul sau ca producătorul să fie în parteneriat cu sectorul public, adică cu cel care plăteşte aceste terapii. Este practic o asumare de riscuri legate şi de utilizarea în viaţa de zi cu zi, dar şi cele legate de costuri. Cred că putem lansa în dezbatere, nu sunt lucruri noi, sunt lucruri verificate şi care funcţionează în alte părţi. Acorduri de preţ-volum de exemplu ar fi una dintre posibilităţi care pot include şi mecanismul de pay-back, evident corelate cu clawback de reducere a preţurilor, acorduri de finanţare a tratamentului de către producători, chestiuni uzuale în alte ţări UE. Se stabileşte practic un preţ pentru medicament şi un buget, urmând ca producătorul să furnizeze medicaţia la preţul agreat de care au nevoie fără nicio restricţie, urmând ca în cazul în care bugetul este depăşit să suporte şi depăşirea de buget. O altă modalitate pe care v-o propun ca şi discuţie: acordurile bazate pe beneficiile terapeutice. Şi acest tip presupune practic compensarea condiţionată. Se iau în calcul rezultatele studiilor observaţionale. Plata în funcţie de rezultate, iarăşi un tip de acord care ar putea funcţiona: se compensează doar costul tratamentului pentru pacienţii care răspuns pozitiv terapiei. Costul tratamentului pentru pacienţi ca nu răspund terapiei este suportat de către producător. Costul sharing presupune aplicarea unui discount iniţial al terapiei pentru toţi pacienţii care nu răspund tratamentului”, a explicat Bănicioiu.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii va aloca 158 milioane lei pentru medicamente

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!