El a precizat că nu susține și nu va vota inițiativa legislativă propusă de colegii săi liberali în Parlament, iar în cazul în care aceștia vor vota favorabil pentru o astfel de lege, își va depune demisia din funcția de deputat.
„Cred că, înainte de a crea sancțiuni pentru pacienții care nu se prezintă la medic, trebuie să le facem acestora un cadru și să le punem la dispoziție infrastructura medicală dezvoltată în toată țara, să încurajăm prezența medicilor în toate zonele țării prin majorări salariale și prin alte avantaje acordate de autoritățile locale, să dezvoltăm programe de screening la nivel național pe patologii cu risc de deces important„, a afirmat fostul demnitar pe pagina sa de facebook.
De asemenea, Bănicioiu consideră „inadmisibilă” atitudinea unor politicieni de a „agresa pacientul și de a crea noi instituții cheltuitoare de bani publici”, dar și ca „tot pacienții să suporte lipsa prevenției”.
„Mi se pare inadmisibil că tot pacienții să suporte lipsa prevenției, lipsa de efort a autorităților locale și centrale. Și tot inadmisibilă mi se pare atitudinea unor politicieni (unii au deținut portofoliul Sănătății, iar alții nu se pricep deloc în acest domeniu sensibil), de a agresa pacientul, de a crea noi instituții cheltuitoare de bani publici, în loc să sancționeze abaterile din sistem și să caute soluții! Cred că politicianismul și mai ales dilentantismul, care s-au manifestat cu această inițiativă legislativă, nu au ce caută în sănătate. (…) Văd că de construcția spitalelor regionale pentru care au fost alocați bani doamna Alina Gorghiu nu discută, de registrele de boală nicio vorbă, de majorarea salarială pentru medici de încă 25% ce trebuia acordată în acest an, nici atât. Când crede doamna Gorghiu că se va mai aplica încă o creștere de 25% la salariile medicilor? Ce se întâmpla cu proiecte precum Institutul de Cardiologie de la Fundeni și Institutul de Oncologie din Timișoara, observ că nu se regăsesc printre preocupările dumneaei„, a spus fostul ministru.
Deputații liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor.
Potrivit proiectului de lege care se află în dezbatere publică până la 1 martie, prevenția se desfășoară în baza unei politici și a unei strategii pe termen mediu și lung, materializate sub forma unui program național de prevenție multianual, care are subprograme anuale.
Orice cetățean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului.