„Noi nu îi considerăm funcționari publici, tocmai de aceea am inițiat acea modificare la ordonanța 2, care este în vigoare, în momentul de față fiind și trecută de Parlament. În prezent, însă, tocmai pentru a nu mai fi astfel de neclarități din orice punct de vedere lucrăm la o propunere ce are în vedere statutul medicului în ansamblu, statutul personalului medical și atunci cred că toate lucrurile vor fi clare, nu vor mai exista nici confuzii de interpretare, nici de alt sens”, a spus Nicolae Bănicioiu, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
El a adăugat că în acel statut „este prevăzut că medicul nu este funcționar public”.
Potrivit ministrului, statutul „ar putea intra în vigoare destul de repede (…) anul acesta, spre sfârșitul anului acesta”.
Rectorul UMF „Carol Davila”, academicianul Ioanel Sinescu, a subliniat, la rândul său, că medicina este o profesie liberală.
„Faptul că medicii, corpul medical este categorisit ca fiind funcționari publici este un fapt care, în principiu, ar trebui să se termine printr-o inițiativă pe care Ministerul Sănătății și Guvernul ar fi trebuit să o inițieze și să o promoveze prin Parlament. Pentru că niciodată și în nicio țară corpul medical nu a fost niciodată catalogat drept funcționar public, medicina fiind o profesie liberală”, a spus Sinescu.
Studenții Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, dintre care 1.414 „boboci”, încep joi noul an universitar.
Promoția din anul universitar 2015 — 2016 va purta numele marelui savant Ion Cantacuzino, medic și microbiolog, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală.