Banii confiscaţi în cazul „Valiza” ar trebui să ajungă la FRF

Regulamentul disciplinar al FRF conţine un articol prin care cele 1,7 milioane de euro confiscate în dosarul "Valiza" ar trebui să revină forului de la Casa Fotbalului. Juriştii consideră însă absurdă prevederea respectivă şi susţin că nu poate fi aplicată nici în alte cazuri.
Filip Stan
07 iun. 2013, 14:47
Banii confiscaţi în cazul

Banii confiscaţi de DNA s-au aflat în ultimii cinci ani la sucursala BCR Unirii şi, după sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vor ajunge la bugetul de stat, în contul Ministerului Finanţelor destinat sumelor sub sechestru, împreună cu dobânda calculată din 2008, scrie Mediafax.

Regulamentul disciplinar al FRF prevede la articolul 60, care sancţionează corupţia în fotbal, punctul 6, următoarele: „În toate cazurile, organul jurisdicţional va decide confiscarea valorilor materiale sau financiare implicate în comiterea abaterii. Aceste valori vor fi folosite pentru programele de dezvoltare a fotbalului„.

Avocatul Tudor Chiuariu a declarat, vineri, agenţiei Mediafax, că punctul respectiv din Regulamentul disciplinar este „puţin aiurea”. „Nu mai poate face obiectul din momentul ce este o decizie penală şi a decis confiscarea, nu se mai poate aplica pe Regulamentul disciplinar al FRF, pentru că nu mai are asupra ce. Banii ăia sunt confiscaţi printr-o decizie a unei instanţe penale. Mi se pare puţin aiurea articolul ăsta. El poate fi aplicat doar în cazul în care este constatată o faptă penală, iar instanţa nu ar dispune confiscarea banilor, ceea ce practic este imposibil. Banii ăia sunt la Bugetul de Stat, nu se mai poate întâmpla nimic altceva”, a precizat Chiuariu.

Adrian Stângaciu, juristul Federaţiei Române de Fotbal, recunoaşte că FRF nu poate intra în posesia banilor. Federaţia ar fi putut revendica valiza dacă instanţele sale ar fi decis primele că e vorba de o faptă de corupţie. „Nicidecum nu au cum să ajungă banii din dosarul valiza la FRF. Poate dacă s-ar fi dat sancţiunea atunci, la început. Dat fiind că instanţa a soluţionat cazul şi s-a ajuns la concluzia că este vorba de corupţie şi prin acea hotărâre a Înaltei Curţi s-a stabilit ca banii să fie reţinuţi de stat, nu poate FRF să vină şi să spună «daţi-ni-i nouă». Ar fi fost varianta în care FRF ar fi decis că e corupţie fără ca întreaga poveste să ajungă în instanţă. În regulament scrie de asemenea că FRF şi comisiile jurisdicţionale sunt obligate să anunţe organele de urmărire penală. Dacă noi am decide primii că e vorba de o faptă de corupţie s-ar putea pune problema reţinerii valorilor. Altfel nu ai cum să treci peste o hotărâre de instanţă. În plus, la Curtea de Arbitraj pentru Fotbal s-a considerat că nu e vorba de corupţie, ci de încercarea de influenţare a rezultatului unui meci. Atunci nu era această prevedere”, a explicat Stângaciu.

Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost condamnat, la 4 iunie, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind definitivă. Becali se află la închisoare din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, aflată sub sechestru la BCR Unirii.

Citeşte şi Becali se foloseşte de Steaua ca să SCAPE de puşcărie. Ce scrie în cererea de întrerupere a pedepsei

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin