Banii de la stat intră în conturi până pe 15 octombrie!

Sumele estimate pentru despăgubirile cauzate de secetă se ridică între 500 de milioane de euro și 600 de milioane de euro.
Filip Stan
29 iul. 2024, 15:29
Banii de la stat intră în conturi până pe 15 octombrie!

Banii de la stat pentru cei care au suferit pierderi din cauza secetei se plătesc în toamnă. Agricultorii ar putea fi despăgubiți de statul român până la data de 15 octombrie 2024. Impactul bugetar al acestor despăgubiri este estimat la 500 de milioane de euro

Însă Guvernul României se angajează să achite banii chiar dacă suma finală va depăși plafonul estimat inițial. Cererile pentru despăgubirile de secetă, completate în anul 2023, vor fi integrate în ajutorul financiar din acest an.

Fermierii români vor primi între 200 de euro și 250 de euro pe hectar pentru culturile afectate. Aproape două milioane de hectare de porumb și de floarea-soarelui. Precum și 100.000 de hectare de grâu și rapiță au fost grav afectate de secetă.

Deși producția totală de grâu din acest an va depăși 7 milioane de tone, pierderile cauzate de secetă pentru această cultură vor fi minime. În schimb, culturile de porumb și floarea-soarelui vor suferi pierderi semnificative. Evaluarea daunelor provocate de secetă este așteptată să fie finalizată până pe 15 septembrie 2024.

Sumele estimate pentru despăgubirile cauzate de secetă se ridică între 500 de milioane de euro și 600 de milioane de euro.

Reflectând gravitatea impactului asupra agriculturii românești.

Guvernul României va depune toate eforturile necesare pentru a asigura că fermierii afectați primesc sprijinul financiar necesar pentru a-și continua activitatea.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că a efectuat, în perioada 22 -23 iulie 2024, plăţi pentru anul de cerere 2023 în sumă totală 41,5 milioane lei (8,38 milioane euro).

”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 22 -23.07.2024, plăţi pentru anul de cerere 2023 în sumă totală 41.510.946,31 lei (8.381.184,55 euro), astfel:

  • 5.859.046,72 lei (1.178.053,02 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
  • 29.753.086,65  lei (6.011.331,77 euro) din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
  • 5,898,812.94 lei (1,191,799.76 euro) din cofinanţare de la Bugetul Naţional (BN1)”, anunţă APIA.

Pentru Campania 2023, plăţile pentru intervenţiile finanţate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar cele din FEADR şi BN1 se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după ce a vizitat, împreună cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la sistemul de irigaţii SPA Nămoloasa, că este evident că avem o secetă acută, în primul rând în zona de sud şi est şi sunt afectate în jur de două milioane de hectare. El a precizat că a avut deja o discuţie preliminară cu ministrul Finanţelor şi ministrul Agriculturii, şi a rămas că cei doi vor revedea priorităţile din bugetul Ministerului Agriculturii, care este cel mai mare buget post-decembrist.

”Cred că avem, faţă de anul trecut, până acum, dublul plăţilor directe din bugetul de stat iar cu ceea ce venim acum, pentru calamităţi, pentru cele două milioane de hectare, aproape triplăm suma din bugetul de stat”, a completat Ciolacu, arătând că zona este calamitată deja la al treilea, al patrulea şi al cincilea an şi de aceea trebuie venit cu investiţii.

”Capacitatea României de irigare este de până la 2,7 milioane de hectare din cele aproximativ 7 milioane”, a mai spus şeful Executivului. Premierul Ciolacu a mai declarat că, ”faţă de anul trecut, au pornit de la irigaţii pe 750.000 de hectare şi au ajuns în acest moment la 1,6 milioane de hectare irigate”.

”Din cei 4.000 de km de canal irigabil, am reabilitat 2,600 de km”, a mai spus Ciolacu, adăugând că trebuie găsite şi soluţii pentru extindere a sistemului.

Marcel Ciolacu a precizat că ”la 1,6 milioane de hectare irigate, pe teritoriul României, România nu are nicio problemă în ceea ce priveşte securitatea alimentară”.

”Ne-ar fi ajutat foarte mult să avem sume prinse în PNRR şi nu scoase din PNRR. Cel puţin 3 milioarde de euro, cum gândisem. (..) O să venim cu propunere şi la Ministerul Finanţelor să afcem aceste investiţii multianuale, astfel încât să mărim hectarele care pot fi irigate”, a mai spus Ciolacu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Devine obligatoriu în țară. Ordin semnat și parafat azi, 29 iulie: O nouă etapă pentru drepturile românilor
Playtech.ro
De ce este ziua de 29 iulie foarte importantă pentru români. Are legătură directă cu „Deșteaptă-te, române!”
DailyBusiness
Se dau bani GRATIS pentru români! Cardurile vor fi încărcate în august
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Vremea se schimbă brusc. Vești de ultimă oră de la ANM
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Care sunt simptomele infectării cu virusul West Nile. La ce trebuie să fim atenți și când trebuie să mergem la medic
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Coliziune fatală între tren și camion Kamaz în Rusia: doi morți și până la 100 de răniți
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!