Banii de la stat pentru cei care au suferit pierderi din cauza secetei se plătesc în toamnă. Agricultorii ar putea fi despăgubiți de statul român până la data de 15 octombrie 2024. Impactul bugetar al acestor despăgubiri este estimat la 500 de milioane de euro
Însă Guvernul României se angajează să achite banii chiar dacă suma finală va depăși plafonul estimat inițial. Cererile pentru despăgubirile de secetă, completate în anul 2023, vor fi integrate în ajutorul financiar din acest an.
Fermierii români vor primi între 200 de euro și 250 de euro pe hectar pentru culturile afectate. Aproape două milioane de hectare de porumb și de floarea-soarelui. Precum și 100.000 de hectare de grâu și rapiță au fost grav afectate de secetă.
Deși producția totală de grâu din acest an va depăși 7 milioane de tone, pierderile cauzate de secetă pentru această cultură vor fi minime. În schimb, culturile de porumb și floarea-soarelui vor suferi pierderi semnificative. Evaluarea daunelor provocate de secetă este așteptată să fie finalizată până pe 15 septembrie 2024.
Sumele estimate pentru despăgubirile cauzate de secetă se ridică între 500 de milioane de euro și 600 de milioane de euro.
Reflectând gravitatea impactului asupra agriculturii românești.
Guvernul României va depune toate eforturile necesare pentru a asigura că fermierii afectați primesc sprijinul financiar necesar pentru a-și continua activitatea.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că a efectuat, în perioada 22 -23 iulie 2024, plăţi pentru anul de cerere 2023 în sumă totală 41,5 milioane lei (8,38 milioane euro).
”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat, în perioada 22 -23.07.2024, plăţi pentru anul de cerere 2023 în sumă totală 41.510.946,31 lei (8.381.184,55 euro), astfel:
Pentru Campania 2023, plăţile pentru intervenţiile finanţate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar cele din FEADR şi BN1 se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după ce a vizitat, împreună cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la sistemul de irigaţii SPA Nămoloasa, că este evident că avem o secetă acută, în primul rând în zona de sud şi est şi sunt afectate în jur de două milioane de hectare. El a precizat că a avut deja o discuţie preliminară cu ministrul Finanţelor şi ministrul Agriculturii, şi a rămas că cei doi vor revedea priorităţile din bugetul Ministerului Agriculturii, care este cel mai mare buget post-decembrist.
”Cred că avem, faţă de anul trecut, până acum, dublul plăţilor directe din bugetul de stat iar cu ceea ce venim acum, pentru calamităţi, pentru cele două milioane de hectare, aproape triplăm suma din bugetul de stat”, a completat Ciolacu, arătând că zona este calamitată deja la al treilea, al patrulea şi al cincilea an şi de aceea trebuie venit cu investiţii.
”Capacitatea României de irigare este de până la 2,7 milioane de hectare din cele aproximativ 7 milioane”, a mai spus şeful Executivului. Premierul Ciolacu a mai declarat că, ”faţă de anul trecut, au pornit de la irigaţii pe 750.000 de hectare şi au ajuns în acest moment la 1,6 milioane de hectare irigate”.
”Din cei 4.000 de km de canal irigabil, am reabilitat 2,600 de km”, a mai spus Ciolacu, adăugând că trebuie găsite şi soluţii pentru extindere a sistemului.
Marcel Ciolacu a precizat că ”la 1,6 milioane de hectare irigate, pe teritoriul României, România nu are nicio problemă în ceea ce priveşte securitatea alimentară”.
”Ne-ar fi ajutat foarte mult să avem sume prinse în PNRR şi nu scoase din PNRR. Cel puţin 3 milioarde de euro, cum gândisem. (..) O să venim cu propunere şi la Ministerul Finanţelor să afcem aceste investiţii multianuale, astfel încât să mărim hectarele care pot fi irigate”, a mai spus Ciolacu.