Banii din primele didactice, care au ”drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare” vor putea ajunge și la firme de amanet, magazine de bijuterii, magazine mixte și non-stop, agenții de turism, magazine pentru casă și grădină, magazine de optică sau cafe-baruri și multe altele, scrie specialarad.ro.
Conform Ordonanței de urgență nr. 58/2023, prima de carieră didactică în valoare de 1.500 lei net, care se decontează din fonduri externe nerambursabile, a fost virată pe cele 300.000 de carduri primite de profesorii din întreaga țară.
Citește și: Vacanţa elevilor s-a terminat, dar vine minivacanța în mai puțin de o lună, apoi vacanţa de iarnă 2023-2024
Potrivit Ministerului Educației, prima de 1.500 de lei poate fi folosită și pentru plata studiilor de licență, master sau doctorat. De asemenea, suma poate fi utilizată pentru cumpărarea de echipament IT. De exemplu, abonamentele la reviste, materialele didactice și biletele la spectacole. Mai pot fi cumpărate materiale consumabile și elemente de birotică.
Suma de 1.500 de lei trebuie folosită astfel:
– 70% pentru cheltuieli pentru cursurile de pregătire profesională, echipamente IT, cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora.
– 30% pentru „achiziționarea oricăror produse/servicii care derivă din desfășurarea activităților didactice pentru acoperirea nevoilor specifice ale profesorilor.
Până când se poate cheltui suma aferentă unei prime de carieră didactică?
Pentru cadrele didactice aflate în activitate în anul școlar 2022-2023 suma poate fi cheltuită până la 31 august 2024.
Până când este valabil suportul electronic (cardul) primit?
Acesta este valabil pe toată durata de desfășurare a programului, urmând a fi încărcat anual, în luna octombrie, până în anul școlar/universitar 2026-2027.
Prima didactică de 1500 de lei: ce se întâmplă cu sumele neutilizate?
Sumele neutilizate vor fi indisponibilizate la sfârșitul anului școlar.
Există și nemulțumiri în rândul profesorilor de educație fizică care nu posibilitatea de-a alege și alte firme de unde să-și cumpere fluiere, mingi, cronometre și multe alte materiale didactice de care au nevoie.
De asemenea, profesorii de muzică nu au de unde, din lista publicată, să-și cumpere instrumente muzicale și alte obiecte necesare desfășurării activității didactice.