Primăria are banii necesari, dar pentru a-i putea aloca este nevoie de o rectificare bugetară, pe care Consiliul Local a respins-o deja de 5 ori, fiind propusă prima dată de Clotilde Armand pe 23 septembrie.
Potrivit lui Armand, acest proiect era necesar, printre altele, şi pentru a finanța funcționarea centrului de vaccinare de la Romexpo, cel mai mare din România.
Proiectul de rectificare bugetară a fost respins însă de Consiliul Local, în ședința de pe 23 septembrie, apoi, din nou, în 29 septembrie, 4 octombrie, 11 octombrie și 18 octombrie.
Mai mullți consilieri liberali au acuzat-o pe Clotilde Armand că nu finanțează proiectele PNL. În consecință, au spus că nu pot vota rectificarea bugetară, în forma propusă de primar.
Dar liberalii susţin că ar vota un proiect de rectificare bugetară care vizează doar asigurarea finanțării pentru Sănătate și pentru școli.
Până la acest moment, Clotilde Armand nu a propus un astfel de proiect de rectificare bugetară.
Într-un răspuns trimis către Spotmedia, Primăria Sectorului 1 a detaliat sumele cheltuite până acum de centrul de vaccinare Romexpo şi modul în care acestea au fost alocate şi defalcate.
„Centrul de vaccinare de la Romexpo s-a deschis pe 20.01.2021.
Cheltuielile de funcționare ale centrului de vaccinare au fost achitate în totalitate din Bugetul de venituri și cheltuieli al Complexului Multifuncțional Caraiman (deținut de Sectorul 1 – n.red.) care a fost mandatat, prin Hotărârea cu numărul 4/19.01.2021, de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență – Sector 1, să se ocupe de organizarea și funcționarea centrului.
De la înființare și până în prezent, CM Caraiman a cheltuit suma de 8.074.818 lei”, se arată în răspunsul formulat de Primăria Sectorului 1, la solicitarea sursei citate.
Instituțita transmite că această sumă este alcătuită, de fapt, din două componete. Mai exact:
5.685.099 lei sunt cheltuielile pentru plata personalului. Acești bani sunt decontaţi de Direcția de Sănătate Publică București (DSPB). Asta înseamnă că primăria de sector – prin CM Caraiman – plătește personalului centrului de vaccinarea și apoi își recuperează banii.
2.389.719 lei sunt cheltuieli cu chiria și nebulizarea spațiilor în care se vaccinează bucureștenii. Aceste sume sunt plătite tot de Primăria Sectorului 1, prin CM Caraiman. Și nimeni nu îi mai returnează instituției acești bani.
Potrivit primăriei de sector, până la 1 octombrie, din cei 5.685.099 de lei pe care îi cheltuise pentru plata personalului medical, CM Caraiman și-a recuperat 5.356.755 de lei. Adică aproape 95% din suma totală care urma să fie recuperată.
Dar CM Caraiman a virat banii la primărie de sector, care acum așteaptă o rectificare bugetară ca să poată da bani înapoi centrului multifuncțional.