Deși există măsuri de protecție legale, care îi feresc pe utilizatori de aceste abordări intruzive, infractorii cibernetici continuă să ignore aceste restricții și să exploateze lacunele legislative pentru a-și păcăli victimele. De asemenea, mesajele SMS și e-mailurile înșelătoare îi determină pe utilizatori să divulge informații personale sau bancare cu un simplu click. Ce trebuie să dezactivezi de pe telefon?
Un alt fenomen în plină expansiune sunt fraudele desfășurate prin aplicația WhatsApp, care profită de setările implicite ale dispozitivelor utilizatorilor, în special de funcția de descărcare automată a fișierelor. De multe ori, fișierele trimise, care par inofensive, pot conține programe malware periculoase, capabile să fure informațiile personale ale utilizatorului. Dacă această funcție este activată, fișierele sunt salvate automat pe telefonul utilizatorului, fără a solicita permisiunea acestuia, iar asta deschide calea spre fraudă sau acces neautorizat.
WhatsApp, ca și alte aplicații de mesagerie, pune la dispoziție funcții convenabile pentru utilizatori, dar unele dintre ele pot prezenta riscuri dacă nu sunt gestionate corect. Descărcarea automată a fișierelor media – cum ar fi imagini, videoclipuri și documente – poate economisi timp, însă și acest avantaj vine cu un risc major: fișierele pot conține linkuri rău intenționate sau programe malware, care, odată descărcate, pun în pericol securitatea telefonului și a datelor personale.
Fără a verifica fișierele înainte de descărcare, utilizatorii pot stoca pe dispozitivele lor fișiere periculoase, care le pot permite infractorilor să obțină acces la informații sensibile, cum ar fi parolele bancare sau contactele.
Pentru a evita riscurile, trebuie să dezactivezi funcția de descărcare automată a fișierelor pe WhatsApp. Procesul este simplu și diferă ușor între dispozitivele Android și iOS.
Pe Android, utilizatorii trebuie să acceseze aplicația WhatsApp, să deschidă „Setările”, să meargă la „Stocare și date”, apoi să opteze pentru a debifa opțiunile de descărcare pentru conexiunile WiFi și mobile. Pe iPhone, procesul este similar, accesând „Setări” și „Stocare și date” și alegând „Niciodată” pentru fiecare tip de fișier media.
O altă metodă de fraudă pe WhatsApp este cea legată de „suport tehnic fals”. Escrocii se dau drept reprezentanți ai WhatsApp sau ai altor companii de tehnologie și contactează utilizatorii pentru a le „remedia” presupuse probleme ale contului. În unele cazuri, aceștia cer acces la dispozitivele victimei prin intermediul unei aplicații de control de la distanță sau solicită informații personale și bancare.
O altă escrocherie presupune că infractorii se dau drept prieteni sau membri ai familiei și cer bani pentru „urgențe” false. Mesajele vin de obicei de pe numere necunoscute, iar victimele nu verifică întotdeauna autenticitatea acestora înainte de a trimite bani.
În plus, escrocii trimit linkuri care duc la site-uri web frauduloase, sub pretextul unor imagini sau videoclipuri virale, iar utilizatorii care dau click pe aceste linkuri riscă să-și infecteze dispozitivele sau să-și piardă datele personale.
Vezi și Nu răspunde la aceste numere de telefon. Înșelătoria care îți fură toți banii de pe card