Bank of Cyprus caută o soluţie pentru vânzarea sucursalei de la Bucureşti, potrivit deciziei Băncii Centrale a Republicii Cipru.
Astfel, banca suspendă operaţiunile din România pentru o săptămână, începând de la 1 aprilie, pentru a identifica o soluţie de vânzare a sucursalei de la Bucureşti, iar clienţii pot retrage bani de la bancomate.
Închiderea sucursalelor din România ale Bank of Cyprus este un caz izolat şi nu trebuie să intrăm în panică în legătură cu această situaţie, a declarat, luni, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, potrivit Agerpres.
Bank of Cyprus este cea mai mare bancă din Cipru şi trece printr-un proces de restructurare în care deponenţii cu peste 100.000 de euro vor pierde până la 60% din bani.
Depozitele sucursalei din România sunt garantate în Cipru, şi nu în România, în limita a 100.000 de euro, potrivit Economica.net.
Daniela Neacşu, Branch Manager Dorobanti la Bank of Cyprus, spune că nu ştie ce se va întâmpla cu depozitele în acest moment. Potrivit directorului sucursalei Dorobanţi, „există destul de mulţi clienţi cu depozite peste 100.000 de euro”.
Aceasta a confirmat că au existat clienţi care, „pe un fond emoţional”, şi-au retras din depozite în ultimele săptămâni, dar că au existat şi clienţi care şi-au reînnoit depozitele.
Timp de o săptămână, cel puţin, deponenţii Bank of Cyprus din România vor trebui să aştepte pentru a-şi accesa banii, la ATM fiind disponibili doar cei din contul curent.
Ultimele date disponibile, valabile la 30 septembrie 2012, arată că Bank of Cyprus România avea depozite de 245 milioane de euro, în creştere cu 33% faţă de anul precedent. Banca a practicat dobânzi avantajoase la depozite în această perioadă.
În urma unei crize fără precedent din Cipru, miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat un acord încheiat între Cipru şi Troica creditorilor internaţionali. Împrumutul de 10 miliarde de euro a venit, însă, cu condiţii drastice pentru sectorul bancar cipriot.
Acordul prevede închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Cyprus Popular Bank (Laiki), la care statul deţine 84% din acţiuni, şi restructurarea Bank of Cyprus, care a fost salvată cu greu în urma negocierilor.
Pierderile pentru deponenţii cu peste 100.000 de euro la Bank of Cyprus, cea mai mare instituţie de credit din ţară, nu au fost încă decise, dar ar putea ajunge până la 40%.
Bank of Cyprus functioneaza in Romania prin intermediul unei sucursale si al agentiilor acesteia. Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul activelor la nivelul sectorului bancar românesc.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat la finele săptămânii trecute că activele celor două bănci cu capital cipriot prezente în România reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar – Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.