Legende urbane sau adevăruri care sunt „dincolo de noi”? Poveştile cu locuri bântuite aduc groază localnicilor şi deliciul aventurierilor care le vizitează în căutare de apariţii misterioase.
LaLaurie House, New Orleans
La începutul anilor 1800, Madame LaLaurie a fost celebră în New Orleans, iar conacul în care a trăit reflectă statutul ei privilegiat. La un moment dat s-a descoperit că, în spatele imaginii de femeie de lume, ea era o adevărată bestie care îşi tortura cu cruzime sclavii. Atunci când un angajat a dat foc la casă, sclavii mutilaţi au fost scoşi din ruinele locuinţei, iar familia a fugit şi nu a mai pus piciorul în Louisiana de atunci.
De-a lungul anilor, casa a fost cumparată, iar apoi repede abandonată de către noii proprietari, din cauza evenimentelor inexplicabile. A fost chiar un „Salon bântuit” la un moment dat, iar proprietarul a ţinut raportul zilnic al apariţiilor fantomatice. În zilele noastre, conacul a fost convertit în apartamente de lux, dar, recent, unul dintre cimitirele ascunse ale proprietarei LaLaurie a fost descoperit sub parchet.
Bhangarh Fort, India
Această cetate antică indiană este atât de bântuită încât guvernul restricționează intrarea. Semne mari puse de Societatea Arheologică din India sunt agăţate peste tot, interzicând strict accesul vizitatorilor, de la apus la răsărit. Iar Societatea Arheologică şi-a amplasat birourile la un kilometru distanță! De ce? Legenda spune că totul a început cu o femeie frumoasă, precum și un magician malefic care a pus un blestem asupra oraşului, atunci când ea l-au disprețuit.
Războiul și foametea au urmat, iar fortul a fost abandonat în anii 1700. Vizitatorii încă mai simt un sentiment de neliniște și disconfort în aer.
Castelul Houska, Cehia
Castelul din Cehia a fost construit în secolul al XIII-lea, într-o pădure din nordul Pragăi. Despre acesta se spune că ar fi fost construit special ca să fie o poartă către iad. Este mai degrabă un castel demonic, acolo fiind văzute creaturi jumătate om, jumătate animal. În castel există o groapă mare, unde prizonierii care voiau să fie cruţaţi de pedeapsa capitală, nu aveau decât să coboare pe o frânghie în acea groapă. Legenda spune că primul prizonier care a ales această variantă de graţiere, ar fi scos un urlet după ce a ajuns în groapă. Iar după ce a fost scos, arăta cu 30 de ani mai bătrân. Se mai spune că după câteva zile a şi murit.
Şi mai interesant este faptul că în anii 1930, naziştii au preluat castelul pentru a face experimente oculte. Hitler, fostul dictator nazist, era entuziasmat de fenomenle paranormale, dar nu s-a aflat nimic despre presupusele experimente oculte făcute de nazişti acolo, numai faptul că, după renovarea castelului au fost găsite acolo câteva schelete de ofiţeri nazişti, care fuseseră mai degrabă ucişi prin execuţie. Apariţii semnalate în acest loc sunt cele ale unei femei purtând o rochie veche, care deschide din când în când ferestrele camerelor de la etaj, cea a unei creaturi ciudate, între om, câine şi broască şi cea a unui cal alb fără cap.
Castelul Brissac, Franţa
Castelul din Franţa fost construit în secolul al XI-lea şi are nu mai puţin de 200 de încăperi. Este considerat a fi cel mai înalt castel de pe Valea Loarei, cu o istorie bogată şi picantă. Astfel se spune că acest castel a fost cumpărat de doi nobili, soţ şi soţie, Jacques şi Charlotte.
Femeii îi plăceau jocurile amoroase şi sexul zgomotos cu amantul său. Adesea îl ţinea treaz toată noaptea pe soţul ei cu astfel de aventuri. Toată povestea s-a încheiat când şi Charlotte, şi amantul ei au dispărut, dar nu a pierit nici astăzi gălăgia pe care o făceau aceştia în timpul partidelor de amor.
Cele Şapte Cimitire Magnifice, Londra
În timpul revoluţiei industriale a avut loc o explozie a populaţiei Londrei şi, confruntându-se cu un deficit de morminte, municipalitatea a comandat contrucţia a şapte cimitire noi, la marginile oraşului. Întinzându-se de la faimosul Highgate, unde au fost îngropaţi Karl Marx şi Douglas Adams, trecând pe la West Norwood şi Tower Hamlets, din est, cele şapte cimitire se află în diverse stadii de degradare.
Tower Hamlets se întinde pe o suprafaţă extrem de mare, iar a pătrunde aici este ca şi cum ai intra într-o lume a groazei. Multe legende s-au ţesut în jurul celor şapte cimitire, chiar în cartea Dracula a lui Bram Stoker făcându-se o referire la Highgate. „Mulţi oameni spun că mormântul lui Lucy se află în cimitirul Highgate, dar nu se spune în ce loc s-ar afla, exact„, se spune acolo. De asemenea, aici s-au turnat mai multe secvenţe din thriller-uri şi filme de groază.
Mount Washington, SUA
Mount Washington este o veche reşedinţă din Breton Woods, New Hampshire, unde umblă fantoma „prinţesei” Caroline Foster. Femeia a murit în 1939, dar după cum spun cei care adminsitrează domeniul pe care soţul ei, Joseph Stickney, constructor de căi ferate, l-a fondat în 1902, „o femeie elegantă, îmbrăcată cu o rochie în stil Victorian circulă pe-acolo.
Camera ei preferată, este 314, în ceea ce acum este un hotel elegant. Aceea este dormitorul pe care ea îl împărţea cu soţul ei.
Homestead, SUA
Construit în 1766, Homestead din Hot Springs, este una dintre cele mai vechi destinaţii turistice din SUA. Vizitatorii au observat prezenţa fantomelor la etajul al 14-lea al clădirii, în aripa veche a acesteia.
Se crede că una dintre aceste apariţi este fantoma unei mirese care s-a sinucis la începutul anilor 1900, pentru că viitorul ei soţ ar fi fugit înainte de nuntă, iar ea şi-ar fi luat astfel zilele, neputând îndura faptul că el o părăsise.
Vila Cucoanei, Constanţa
Vila Cucoanei, din Constanţa, este unul dintre locurile din Romania despre care se spune că ar fi bântuite. Legenda vechii case boiereşti spune că aici ar fi locuit în urmă cu zeci de ani un cuplu de tineri căsătoriţi care au murit în condiţii neelucidate. Cei doi au fost găsiţi fără suflare îmbrăcaţi în hainele de nuntă, iar sufletele lor ar fi rămas hoinare pe pământ.
CITEŞTE ŞI: Descoperă blestemul mireselor moarte
Mirele şi mireasa decedaţi în Vila Cucoanei au fost văzuţi, după moarte, în apropiere de locul în care i-au trăit, iar apariţia lor i-a înspăimântat pe localnici.
Vechea casă boierească este nelocuită de zeci de ani şi a ajuns într-o paragină sinistră, iar singurii care se mai încumetă să-i calce pragul sunt cei care fie caută senzaţii tari şi pornesc pe urmele spiritelor care se spune că ar bântui casa, fie hoţii care au furat cărămidă cu cărămidă, punând umărul la şubrezirea construcţiei.
Construită undeva în secolul XX, probabil în 1955, dacă ne luăm după inscripţia de pe unul dintre pereţii interiori, vila a aparţinut unei moşiere căreia oamenii îi spuneau „cucoana”, de unde şi denumirea casei. După naţionalizare, casa a fost închiriată pentru câţiva ani, dar apoi a fost abandonată. Foştii proprietari au redobândit-o şi au vândut-o, dar noul proprietar a decedat înainte de a se bucura de ea. Vila a fost moştenită de un frate al acestuia, care nu s-a ocupat de restaurare. Astfel, vechea casă boierească a rămas în continuare un adăpost numai bun pentru oameni fără căpătâi, care pentru a se încălzi şi a avea lumină au aprins focuri în interior. Astfel, pereţii sunt plini de funingine, care contribuie la o atmosferă absolut sinistră.
Conacul de pe râul Precista, Flilipeşti
Conacul de pe râul Precista, care se află în satul Filipeşti, pe drumul dintre Bacău şi Roman, şi-a căpătat renumele de Casă a Răului abia după 1990. Preluată de un investitor, fosta fabrică de glucoză a servit ulterior altor activităţi, iar conacul din curte a fost transformat în centru de comandă pentru cei angajaţi să păzească locul.
CITEŞTE ŞI: Dealul Lunganilor şi povestea soldaţilor – fantomă
De atunci a luat naştere şi legenda potrivit căreia casa ar fi bântuită, deoarece aproape toţi paznicii care au lucrat acolo au trecut prin clipe înfiorătoare. Dacă pe timpul zilei casa pare absolut obişnuită, odată cu lăsarea întunericului aceasta se transformă, spune gura lumii, într-un loc de-a dreptul sinistru şi în care îţi trebuie mult sânge rece pentru a nu te pierde cu firea.
Oamenii au povestit că între zidurile vechiului conac noaptea cade odată cu o atmosferă apăsătoare, desprinsă din filmele de groază. Mulţi sunt cei care au povestit de-a lungul anilor cum că cine se găseşte noaptea înăuntru poate auzi tot felul de voci nedesluşite, zgomote bizare sau paşi, toate acestea adăugându-se unor curenţi reci care se „plimbă” printre ziduri, dându-ţi fiori pe şira spinării.
Înspăimântaţi de cele ce se petreceau în casă noapte de noapte, paznicii au cerut să le fie construit un alt adăpost în curtea fabricii, iar acum nu mai sunt nevoiţi să îşi petreacă nopţile în interiorul sinistrei clădiri. Ba chiar, spun ei, s-au şi obişnuit cu atmosfera ciudată, care li se pare mai puţin importantă decât nevoia de a avea un serviciu care să asigure familiilor lor ziua de mâine.
Dacă scepticii ar spune că totul este doar rodul imaginaţiei prea bogate a oamenilor, cei care cred în poveşti cu spirite neodihnite sunt convinşi că vechea casă este bântuită fie de fantoma fetiţei familiei de evrei care a deţinut fabrica şi despre care nu s-a mai auzit nimic după ce părinţii au fost deportaţi, fie de victimele „inchiziţiei” comuniste care dădea „lecţii” de patriotism tuturor celor care se puneau contra regimului.
Castelul Corvinilor, Hunedoara
De Castelul Corvinilor se leagă o mulţime de legende care îl înscriu pe lista celor mai înfricoşătoare locuri din lume. Despre construcţia în stil gotic din Dealul Sânpetru se spune că ar fi bântuită de sufletele celor care, de-a lungul secolelor, şi-au găsit aici sfârşitul, începând cu sclavii turci care au murit în timp ce ridicau castelul, în secolele XV-XVI, continuând cu răsculaţii din vrema lui Horea, Cloşca şi Crişan şi încheind cu domniţe cochete.
Fostă reşedinţă a lui Iancu de Hunedoara, castelul are o arhitectură gotică şi este prevăzută cu turnuri, bastioane şi un donjon, iar astăzi funcţionează ca muzeu şi este foarte bine conservat, fiind restaurat în repetate rânduri.
Castelul Corvinilor a fost martor peste secole mai multor poveşti care i-au atras renumele de „castelul sufletelor îndurerate” şi de pe urma cărora este cunoscut astăzi de pasionaţii de paranormal.
Domniţa care şi-a pierdut capul din iubire
Una dintre cele mai cunoscute legende pe care le spun zidurile fortăreţei din Hunedoara este cea a domniţei Barbara Bălaşa, decapitată pentru adulter. Povestea spune că frumoasa domniţă rămăsese singură la castel, soţul ei fiind plecat la luptă. În acest timp, femeia s-a îndrăgostit de căpitanul husarilor care păzeau castelul. Gelos, soţul lăsase însă vorbă să fie supravegheată, iar iscoadele acestuia i-au adus la cunoştinţă infidelitatea domniţei, care a fost executată. Bărbatul cu care Barbara îi fusese necredincioasă soţului ei a fost şi el capturat, torturat şi mai apoi ucis de oamenii soţului trădat.