Agenţiile noastre de informaţii, la fel ca agenţiile germane şi restul celorlalte, vor continua să se intereseze despre intenţiile guvernelor din lumea întreagă, iar acest lucru nu se va schimba’, a declarat liderul de la Casa Albă în interviul acordat vineri postului public de televiziune din Germania, ZDF, potrivit Agerpres.
Barack Obama a dat asigurări că, „atât timp cât el este preşedintele Statelor Unite”, cancelarul Angela Merkel nu trebuie „să se îngrijoreze” în legătură cu confidenţialitatea comunicaţiilor cetăţenilor germani, după ce unul dintre telefoanele ei mobile a fost spionat de Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), fapt ce a declanşat scandal la Berlin. El a insistat asupra „relaţiei de prietenie şi încredere” care, în opinia lui, leagă cele două ţări.
Departe de el însă ideea de a renunţa la practicile dezvăluite anul trecut de către fostul consultant al NSA Edward Snowden şi care au afectat serios relaţia transatlantică.
Colectarea de date de către agenţiile americane de informaţii este „în serviciul obiectivelor noastre diplomatice şi politice”, a explicat preşedintele SUA.
„Şi nu merită efortul să avem un serviciu de informaţii dacă acesta se rezumă să colecteze ce putem citi în New York Times sau în Der Spiegel. Adevărul este că, prin definiţie, activitatea serviciilor de informaţii este de a descoperi: Ce gândeşte lumea? Ce fac oamenii?”, a continuat Barack Obama.
Dezvăluirile lui Edward Snowden cu privire la presupuse activităţi de spionare a telefoanelor mobile ale unor lideri europeni, printre care cancelarul Angela Merkel, au provocat un scandal în Europa şi mai ales în Germania.
Anunţul pe care l-a făcut vineri liderul american referitor la intenţia lui de a reduce puterile Agenţiei Naţionale de Securitate în acest domeniu a fost primit cu scepticism în Germania, ca un prim pas, dar insuficient.