„Nu este un concurs între mine și Putin”, a răspuns Barack Obama în cursul unei conferințe de presă, desfășurată în California, întrebat dacă nu se simte „tras pe sfoară” de președintele rus a cărui armată și-a amplificat ofensiva militară în ultimele două săptămâni în sprijinul forțelor siriene ale președintelui Bashar Al-Assad.
„Faptul că Putin a fost nevoit să trimită propriile trupe, propria aviație și că a trebui să lanseze această operațiune militară de anvergură (…) demonstrează că poziția lui Assad este slabă, și nu puternică”, a subliniat președintele american.
Când Moscova și-a lansat pe 30 septembrie campania aeriană în Siria, Barack Obama a atras atenția asupra riscului unei „încurcături” pentru Rusia.
„Chestiunea este de a ști cum se pune capăt suferințelor, cum se stabilizează regiunea și se oprește acest exod masiv de refugiați (…) cum se pune capăt violenței și bombardării școlilor, spitalelor și civililor nevinovați (…) Asta vroiam să spun prin „, a adăugat liderul administrației de la Washington.
Citeşte şi: Turcia susţine o operaţiune terestră în Siria, însă „doar alături de aliaţi”
„Putin poate crede că este pregătit ca armata rusă să ocupe Siria permanent. Asta îl va costa foarte mult”, a mai spus el.
Refuzând de la începutul crizei siriene să implice masiv armata americană, mai ales cu trupe la sol, Barack Obama mizează de un an și jumătate pe o coaliție a 65 de țări care bombardează gruparea Statul Islamic pe teritoriul Siriei și Irakului. „Vom continua să punem multă presiune pe ei, atât în Siria cât și în Irak. Și asta nu se va opri”, a promis el.
Statele Unite sunt criticate pentru lipsa lor de leadership față de intensificarea și internaționalizarea războiului, incapabile să îl împiedice pe aliatul lor turc să îi bombardeze pe kurzii sirieni și mai puțin să împiedice Rusia să acționeze, notează Agerpres.