Preşedintele Barack Obama a luat o pauză neobişnuită în vacanţa sa de pe insula Martha’s Vineyard şi a revenit duminică la Washington, a confirmat Eric Schultz, purtător de cuvânt al Casei Albe, care însă a refuzat să ofere informaţii despre motivele acestei întreruperi, mass-media americane vorbind despre situaţia internaţională rezultată în urma conflictelor din Irak, Ucraina şi Gaza şi revolta din Ferguson, transmite agenţia EFE.
‘Obama va reveni duminică la Washington pentru a avea reuniuni la Casa Albă. Nu am mai multe detalii’, a declarat Schultz. Acesta a refuzat de asemenea să dezvăluie dacă şi consilierii care au plecat cu o săptămână în urmă împreună cu Obama pe insula Martha’s Vineyard vor reveni de asemenea la Washington.
Dar presa americană scrie că decizia lui Obama de a-şi întrerupe vacanţa se datorează, cel puţin în parte, criticilor pe care le-a primit în urma deciziei de a pleca două săptămâni în concediu la o reşedinţă luxoasă de pe acea insulă în timp ce în Irak jihadiştii îşi continuă ofensiva militară ce a determinat Statele Unite să recurgă la lovituri aeriene selective.
‘Cred că putem vorbi despre o vacanţă de lucru’, a replicat Schultz acestor acuzaţii, adăugând că din cauza ‘evoluţiilor complicate din lume’ preşedintele a continuat să poarte discuţii telefonice cu liderii altor state, pe lângă şedinţele informative cu privire la chestiunile de securitate.
Pe de altă parte, postul CNN a anunţat că Obama va avea o reuniune şi cu procurorul general Eric Holder referitoare la cazul tânărului de culoare ucis de un poliţist în circumstanţe încă neclare în oraşul Ferguson, unde din cauza violenţelor autorităţile au prelungit starea de urgenţă şi pentru noaptea de duminică spre luni.
Potrivit agenţiei EFE, Obama ar urma să se reîntoarcă marţi pe insula Martha’s Vineyard, unde va rămâne până la sfârşitul săptămânii.
Preşedintele Barack Obama a informat Congresul că a autorizat raiduri aeriene împotriva poziţiilor jihadiştilor din Irak pentru a ajuta trupele kurde să preia controlul asupra barajului de la Mosul, a anunţat Casa Albă într-o declaraţie difuzată duminică, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
‘O eventuală pierdere a barajului de la Mosul ar fi putut ameninţa vieţile a numeroşi civili, dar şi personalul şi instalaţiile SUA – inclusiv ambasada americană de la Bagdad – şi ar fi împiedicat guvernul irakian să furnizeze serviciile de bază populaţiei’, se arată în declaraţie.
Casa Albă mai menţionează că aceste operaţiuni sunt desfăşurate în coordonare cu guvernul de la Bagdad, care de altfel le-a solicitat, şi sunt limitate sub aspectul duratei şi al întinderii teritoriului vizat.