‘Nu ne aflăm într-o situaţie în care serviciile secrete americane să cotrobăie prin corespondenţa electronică a cetăţenilor germani, americani, francezi sau a altora’, a afirmat Obama în timpul conferinţei de presă comune cu cancelarul Angela Merkel. Totuşi, liderul de la Casa Albă consideră că pentru securitatea SUA este utilă interceptarea de date telefonice şi de internet la nivel mondial, el susţinând că în acest fel au fost prevenite cel puţin 50 de acte teroriste.
Barack Obama a mai spus că atingerile aduse în acest fel vieţii private au fost foarte limitate şi toate operaţiunile de supraveghere au fost supervizate de un tribunal.
Liderul american s-a angajat totodată să desecretizeze parţial programele de spionaj electronic dezvăluite de fostul angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), Edward Snowden. Potrivit lui Obama, scopul acestei declasificări este ca cetăţenii să vadă amploarea datelor obţinute prin aceste programe, procesul de obţinere a informaţiilor şi modul în care ele sunt folosite de serviciile secrete.
La rândul său, Angela Merkel a recunoscut că Germania a obţinut ‘informaţii importante’ datorită serviciilor secrete americane’. ‘Internetul este pentru noi o zonă necunoscută’, care oferă ‘noi posibilităţi duşmanilor statului nostru de drept pentru a ne pune în pericol modul de viaţă’, a adăugat ea, subliniind că o problemă importantă o constituie folosirea unor mijloace adaptate şi proporţionate.
CITEŞTE ŞI Obama va propune reducerea cu o treime a armelor nucleare strategice americane şi ruse