Vasile Coman are 29 de ani şi este suspectat de poliţiştii de la Investigaţii Criminale că a contactat mai multe societăţi comerciale din Capitală, de la care a comandat diverse echipamente medicale, după ce s-a recomandat ca fiind „doctorul Koman”, reprezentantul Fundaţiei pentru SMURD şi un apropiat al lui Raed Arafat.
În 17 ianuarie, poliţişti au făcut o percheziţie la domiciliul bărbatului, unde au găsit ştampile cu numele lui şi ale mai multor entităţi oficiale din România, „ştampile ce au fost aplicate pe mai multe contracte de vânzare-cumpărare false”, a precizat Poliţia Română într-un comunicat de presă.
Anchetatorii au mai ridicat fotografii cu Vasile Coman în uniformă medicală, ecusoane, epoleţi, embleme şi vestimentaţie inscripţionată, „toate susceptibile ca fiind folosite în comiterea de infracţiuni”, precum şi 18.450 de lei, bani pe care nu îi putea justifica, a precizat sursa citată.
Cazul a fost sesizat Direcţiei de Investigaţii Criminale în 11 iunie 2012 de reprezentanţii Fundaţiei pentru SMURD, care au spus că în perioada aprilie – iunie, un bărbat care se recomandă drept „doctorul Koman” face în numele instituţiei achiziţii comenzi de cearşafuri şi uniforme personalizate cu însemnele SMURD.
„Astfel, C.V., de 29 de ani, din Bucureşti, este suspectat că, la începutul lunii februarie 2012, a contactat o societate comercială din Bucureşti şi după ce s-a recomandat ca fiind reprezentant al unei fundaţii cu activităţi în domeniul medical, a comandat mai multe echipamente specifice. Acesta a mai promis producătorului o comandă de câteva mii de exemplare identice. În momentul în care producătorul a solicitat achitarea comenzii onorate şi a unui avans pentru cea următoare, suspectul nu a mai putut fi contactat. În acest fel, a fost creat societăţii un prejudiciu de 4.000 de lei”, a precizat Poliţia Română.
Surse din Poliţie au spus că bărbatul a făcut o nouă comandă de uniforme, de această dată în valoare de 200.000 de euro, însă de această dată reprezentantul firmei i-a cerut un avans de 30 la sută din valoarea totală a contractului şi l-a somat să îi achite şi cei 4.000 de lei restanţi. După această discuţie, Coman nu a mai răspuns la telefon.
În lunile următoare, bărbatul a contactat alte firme, de la care a comandat mai multe bunuri pe care nu le-a plătit, prejudiciul total fiind de 18.407 de lei.
Totodată, la începutul lunii iunie 2012, bărbatul a promis unui furnizor facilitarea încheierii unor contracte de valoare foarte mare cu unul dintre spitalele din Bucureşti, folosindu-se de documente falsificate. Fiind vorba de contracte foarte mari, furnizorul a luat legătura cu beneficiarul şi a constatat că respectivele contracte nu sunt reale, fiind vorba de o înşelăciune, a mai arătat Poliţia Română.
Sursele din Poliţie au precizat că este vorba despre două contracte, fiecare în valoare de 100.000 de euro, care priveau achiziţionarea de garnituri de pat şi purtau antetul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Bărbatul mai este suspectat că, în anii 2011 şi 2012, a solicitat donaţii unor societăţi din domeniul medical, în valoare de 9.491 de lei, bani pe care i-a folosit în interes personal, se mai arată în comunicatul Poliţiei Române.
În 18 ianuarie a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de Vasile Coman, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, iar Tribunalul Bucureşti a dispus arestare lui preventivă pentru 29 de zile.