Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că incidentul s-a produs în cursul zilei de sâmbătă, când bărbatul din satul Ineu, comuna Cârța, se afla într-un aluniș dintr-o zonă împădurită. El a povestit că la un moment dat a fost atacat de un urs de talie medie și a reușit să scape doar pentru că avea asupra sa o bâtă, cu care s-a apărat și a alungat animalul.
Bărbatul are răni la piciorul stâng și este internat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc pentru tratament de specialitate, starea sa fiind bună.
Este a zecea persoană din Harghita atacată de urs de la începutul anului. Ultimul caz s-a înregistrat la sfârșitul săptămânii trecute, când un bărbat din Leliceni a fost atacat de urs când se afla la cules de ciuperci și alune și a reușit să scape după ce a folosit un spray iritant. El a fost supus unei intervenții chirurgicale complexe, pentru ca rănile să nu-i pună viața în pericol.
De asemenea, în această vară, alte două persoane au suferit leziuni la membre după ce s-au întâlnit cu ursul și au reușit să fugă, dar de spaimă au căzut sau au suferit entorse.
În acest an, urșii le-au creat numeroase probleme locuitorilor din Harghita, zeci de animale fiind ucise de sălbăticiunile care au atacat stânele. De asemenea, s-au înregistrat pagube și în culturile agricole sau în stupine.
Autoritățile din Harghita, Covasna, Mureș și Brașov, dar și reprezentanți ai composesoratelor, ai asociațiilor de vânătoare sau fermieri au protestat în urmă cu o lună la sediul Ministerului Mediului și au cerut derogare pentru împușcarea urșilor periculoși, adică a celor care fac pagube materiale și pun în pericol viețile oamenilor.
Consiliul Județean Harghita a început o campanie de strângere de semnături în vederea sesizării Avocatului Poporului și a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la situațiile create în urma numeroaselor atacuri și la pagubele produse de carnivorele mari în zonă.