Cazul de-a dreptul ireal a fost tranşat definitiv, la sfârşitul anului trecut, de Curtea de Apel Bacău, scrie adevarul.ro. Astfel, bărbatul înşelat, originar din judeţul Neamţ, ar trebui să primească 4.000 de lei daune morale şi 3.200 lei daune materiale pentru prejudiciile suferite.
Bărbatul a invocat în faţa instanţei că pur şi simplu „a fost luat în râs”, în timp ce intenţiile lui au fost cât se poate de serioase. Povestea a ajuns în vizorul poliţiştilor şi al procurorilor după ce păgubitul a făcut plângere la poliţie pentru înşelăciune.
Citeşte şi Un bărbat a ajuns la spital după ce a luat Viagra pentru tauri
În urma cercetărilor, poliţiştii aveau să constate că bărbatul care spera să se aşeze la casa lui şi să-şi întemeieze o familie a fost victima unor escroci. Întreaga poveste a început după ce la locuinţa bărbatului a venit un localnic solicitându-i să îl împrumute cu 200 de lei, motivând că trebuie să-i trimită unei persoane din Italia.
Cunoştinţa era însoţită de un alt bărbat, pe care victima nu îl cunoştea. În timpul discuţiilor, cei doi, aflând că bărbatul este singur şi că şi-ar dori să-şi întemeieze o familie, i-au spus că ştiu o tânără care locuieşte în Italia, cu intenţii serioase, care ar urma să se întoarcă în România „pentru a se aşeza la casa ei”. Crezând că a dat norocul peste el, proprietarul le-a dat numărul de telefon, dorind astfel să intre în legătură cu femeia din Italia. Lucru care s-a şi întâmplat. Femeia îl suna aproape zilnic pe bărbatul din Neamţ, susţinând că abia aşteaptă să vină în România pentru a se cunoaşte. Ba mai mult, ea a acceptat şi cererea în căsătorie a bărbatului pe care nu îl văzuse în viaţa ei.
Rochie de mireasă la promoţie: 300 de lei
În realitate, în urma anchetei coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Neamţ s-a stabilit că femeia care îl suna pe bărbat era nimeni alta decât concubina unuia dintre bărbaţii care au mers să împrumute cei 200 de lei. Femeia, care era însărcinată, se afla în România, nicidecum în Italia. După ce a asigurat victima că are intenţii serioase şi că vrea să îşi unească destinele cu el, femeia a început să îi solicite diverse sume de bani, spunându-i că în magazinele din Italia sunt campanii de reduceri şi pot astfel să achiziţioneze diverse bunuri pentru casă.
Naiv, bărbatul din Neamţ a început să îi trimită sume de bani, cuprinse între 800 şi 1.800 de lei. Bărbatul era convins că noua iubită va cumpăra materiale pentru casă sau electrocasnice. Ultima solicitare, înainte ca bărbatul să realizeze că este victima unor escroci, femeia i-a spus că şi-a găsit o rochie de mireasă la un preţ de promoţie: 300 de lei. Banii i-au fost trimişi imediat. Cel care ridica banii de la locuinţa bărbatului păgubit era chiar concubinul femeii, un recidivist cu state vechi. După ce ridica banii, împreună cu concubina sa mergeau la cumpărături şi se distrau pe seama naivităţii victimei. La finalul anchetei, procurorii au dispus trimiterea în judecată doar a concubinului, faţă de femeie dispunându-se soluţia de renunţare la urmărire penală.
Falsă reprezentare a realităţii
Acuzat de înşelăciune, concubinul escroc a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare, după ce instanţa i-a revocat beneficiul condamnărilor cu suspendare din trecut. În plus, bărbatul a fost obligat să achite şi daune persoanei vătămate.
„Avându-se în vedere natura infracţiunii săvârşite de inculpat, infracţiune prin care i s-a creat părţii vătămate o falsă reprezentare a realităţii, instanţa a apreciat că în mod cert partea vătămată a suferit un prejudiciu moral, fiind afectat pe plan psihic de modalitatea în care inculpatul a acţionat; astfel, se are în vedere că inculpatul a profitat de buna credinţă a părţii vătămate, care a dorit să-şi întemeieze o familie prin căsătorie, acesta fiind motivul pentru care a remis diverse sume de bani inculpatului; că, aşa cum partea vătămată a precizat prin declaraţia dată în instanţă, ultima dată inculpatul a râs de el, îndrumându-l să meargă în Italia şi să o caute pe „I.”. Toate aceste aspecte au afectat pe partea vătămată în plan psihic. În ceea ce priveşte însă cuantumul daunelor morale solicitate, instanţa a apreciat că acesta se impune a fi cenzurat, pentru a evita o îmbogăţire fără justă cauză a părţii civile, raportându-se la coordonatele registrului faptic şi juridic expus în cele ce precedă, conchizând că suma de 4.000 lei constituie o indemnizaţie echitabilă şi suficientă pentru repararea prejudiciului nepatrimonial suferit de victimă”, au motivat judecătorii Curţii de Apel Bacău.