Această modă a început să se impună recent în rândul bărbaţilor, deoarece aceştia consideră folosirea unui telefon inteligent pentru realizarea autoportretelor fotografice, publicate apoi online, o „vanitate acceptabilă”, conform psihologului comportamental Jo Hemmings.
Acest gen de fotografii pe care persoanele şi le fac cu ajutorul telefonului mobil, pentru a le publica apoi pe reţelele de socializare, este cunoscut generic sub denumirea de „selfie”, care a fost desemnat recent cuvântul anului 2013 de editorii dicţionarelor Oxford.
Unul dintre cele mai cunoscute „selfie” din acest an a fost autoportretul papei Francisc, care s-a fotografiat cu adolescenţii la Vatican, realizând astfel primul „selfie papal” din istorie.
„Selfies reprezintă o vanitate a vieţii moderne. Bărbaţii au ajuns la jocul vanităţii mai târziu decât femeile. Aceştia fac autoportrete fotografice având în vedere tehnologia pe care o presupun, prin urmare o consideră o modalitate mai acceptabilă de a le da la iveală vanitatea”, a afirmat psihologul britanic pentru MailOnline.
Potrivit Mediafax, sondajul, efectuat în rândul a 2.000 de respondenţi din Marea Britanie, a scos la iveală faptul că o treime dintre britanici au pierdut momente importante din viaţă în timp ce se fotografiau.
Totodată, s-a descoperit că participanţii la sondaj au pierdut experienţe importante în timp ce descărcau „selfies” pe reţelele de socializare, pentru a arăta celorlalţi cât de bine arată. 52% dintre respondenţi au recunoscut că au descărcat imediat fotografiile de pe telefoanele inteligente.
În plus, unele „selfies” sunt cunoscute în Marea Britanie ca „braggies” – acele fotografii realizate special de oameni pentru a se lăuda sau pentru a stârni invidia prietenilor, conform unui studiu efectuat recent de site-ul hotels.com.
Sondajul a arătat că 5,4 milioane de britanici postează online acest gen de fotografii la 10 minute de la sosirea la destinaţia de vacanţă, de exemplu, ca şi după sosirea în camere de hotel, baruri şi cluburi.