Oliver Stan, bărbatul care în 8 iulie a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs de la Facultatea de Electronică din Iaşi, a fost supus, joi, unei a patra expertize psihiatrice, în vederea stabilirii discernământului.
Rezultatele preliminare ale expertizei psihiatrice trimise joi către procurorii DIICOT Iaşi arată că Oliver Stan nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei.
„Este vorba de concluziile preliminare pe care le-am primit, raportul final al comisiei urmând să ajungă la noi la începutul săptămânii viitoare. Bărbatul nu a avut discernământ, iar procurorul de caz va propune instanţei fie internarea provizorie, fie internarea definitivă într-un spital de psihiatrie de maximă siguranţă”, a declarat procurorul-şef al DIICOT Iaşi, Daniel Horodniceanu.
Bărbatul a stat internat în toată această perioadă la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, unde se află şi în prezent, iar potrivit managerului spitalului, Lucian Burlea, nu a primit tratament şi nu a creat probleme.
În 8 iulie, Oliver Stan a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.
Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.
Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa era utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare. Imediat, bărbatul a fost imobilizat de doi studenţi.