„Observ că, încă o dată, d-na ministru Olguţa Vasilescu vorbeşte în necunoştinţă de cauză şi nu cunoaşte diferenţa între concediul de maternitate si indemnizaţia de creştere a copilului. Procentul de 0,85% din salariu la care face referire d-na ministru se referă la contribuţia pentru concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, din care face parte şi concediul de maternitate”, susţine Liciniu Lupu.
Bărbatul explică că este reglementat de OUG nr. 158-2005 concediul de maternitate, acesta totalizând 126 de zile calendaristice şi fiind format din: concediu de sarcină (concediu prenatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere şi concediu de lăuzie (concediu postnatal), care se poate acorda pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
„Concediul de maternitate este destinat exclusiv mamei. Indemnizaţia de creştere a copilului este reglementată de Legea nr. 66/2016 pentru modificarea si completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010. Legea aceasta condiţionează obţinerea indemnizaţiei pentru creştere a copilului de realizarea veniturilor impozabile, şi nu de plata contribuţiilor. Art. 23 din OUG 111/2010 are următorul conţinut: Fondurile necesare plăţii drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, cheltuielile administrative, precum si cele de transmitere a drepturilor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale. Impozitul de 16% aferent veniturilor din activităţi independente se varsă tot la bugetul de stat. Astfel nu mi se pare “cam mare tupeul” modul prin care eu am calculat ipotetic perioada (în ani) în care se recuperează de către stat indemnizaţia pe care ar trebui să o primesc conform legii în vigoare, ci dimpotrivă calculul matematic este foarte exact şi conform realităţii. Personal aş putea spune că ”tupeu mare”, lipsă de profesionalism şi lipsă de deontologie are d-na ministru de vreme ce preia, postează şi îşi asumă pe pagina oficială de Facebook un articol în care o persoana neavizată, în necunoştinţă de cauză îmi aduce jigniri şi insulte nejustificate, nedovedite şi defăimătoare. De asemenea ţin să ii aduc la cunoştinţă d-nei ministru că în anul 2017 1 miliard lei= aprox. 220 milioane de euro”, mai spune bărbatul, conform Mediafax.
Precizările au fost făcute după ce, duminică, ministrul a scris pe pagina sa de Facebook că acesta are tupeu pentru că „le pretinde altora” să îi accepte calculele prin care justifică necesitatea unui astfel de venit.
„Mi se pare cam mare tupeul să le pretinzi altora să accepte calculele tale care ar o indemnizaţie lunară de creştere a copilului de 35 000 euro! Ca să fie clar, pentru concedii şi indemnizaţii se reţine din salariu doar 0,85 la sută. Alte contribuţii pentru pensii, asigurări medicale, alte taxe datorate statului nu au nicio legătură cu indemnizaţia de creştere a copilului. Repet: pentru concedii şi indemnizaţii se reţine doar 0,85 la sută. (…) Dar nu e vina lui ca astfel de excese se petrec în România sau că legislaţia noastră permite asta. Va fi doar vina noastră, a celor care nu corectăm, după ce am văzut unde poate duce eliminarea plafonului la indemnizaţia de creştere a copilului! 2000 de euro lunar e mai mult decât necesar pentru a creste un copil şi e mai mult ca în Germania”, se arată în postarea ministrului Muncii.
Omul de afaceri din Sibiu care a solicitat o indemnizaţie de 35.000 de euro a precizat, pentru MEDIAFAX, că ministrul Muncii nu a înţeles funcţionarea sistemului fiscal în baza căruia i s-a calculat indemnizaţia şi că declaraţia acesteia potrivit căreia ar trebui să contribuie 200 de ani este eronată. Afaceristul precizează că a contestat raportul de inspecţie fiscală în 25 ianuarie 2017, termenul în care ar fi trebuit să primească răspuns fiind de 45 de zile, adică până cel târziu 11 martie 2017. Cu toate acestea, până în data de 13 mai 2017 nu primise nimic. „Probabil că cei care trebuie să soluţioneze contestaţia sunt în dificultate”, a conchis Lupu.
Liciniu Lupu a mai precizat că indemnizaţia îi este în continuare suspendată.