Bărbatul care l-a împuşcat pe premierul slovac Robert Fico este un poet, membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci şi fondase o mişcare anti-violenţă

Presa slovacă a relatat că atacatorul era un fost agent de securitate la un centru comercial, autor a trei colecţii de poezii şi membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci.
Filip Stan
15 mai 2024, 21:28
Bărbatul care l-a împuşcat pe premierul slovac Robert Fico este un poet, membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci şi fondase o mişcare anti-violenţă

Suspectul despre care se crede că l-a împuşcat pe Robert Fico este un fost agent de securitate în vârstă de 71 de ani care s-a apropiat de premierul slovac după ce acesta a părăsit Casa de Cultură din Handlová.

Suspectul este un bărbat în vârstă de 71 de ani, potrivit presei locale. Presa slovacă a relatat că atacatorul era un fost agent de securitate la un centru comercial, autor a trei colecţii de poezii şi membru al Societăţii Scriitorilor Slovaci.

Atacatorul era deţinătorul legal al unui permis de port-armă, a declarat fiul său, citat de agenţia de presă Atkuality.sk. „Nu am absolut niciun semn despre intenţiile tatălui meu, ce a plănuit, ce s-a întâmplat”, a declarat fiul atacatorului, citat de agenţia de presă.

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat de cinci ori, în stomac şi piept, şi este internat în stare critică. UPDATE: Atacatorul a fost prins, reacţii din toată lumea

Motivul atacului nu a fost imediat clar. Un reporter slovac a declarat pentru postul de televiziune că suspectul i s-a adresat lui Fico cu „Robo” – o versiune prescurtată a lui Robert – înainte de a proceda la împuşcarea acestuia de mai multe ori.

Premierul Robert Fico a fost împuşcat în Handlova, un oraş aflat la circa 180 de km de Bratislava, şi a fost transportat la spital, potrivit Denik N. Guvernul slovac se reunise la Handlova, în cadrul unui turneu pe care Fico îl face prin regiunile ţării după ce a preluat puterea la sfârşitul anului trecut.

S-au tras focuri de armă în faţa Casei de Cultură, unde era reunit guvernul, când premierul a venit printre oameni.

Reporterul Denník N, Daniel Vražda, nu a văzut incidentul, dar se afla în apropiere şi a auzit mai multe focuri de armă. El a văzut apoi cum prim-ministrul a fost ridicat de la sol de către gărzile de securitate şi urcat într-o maşină şi dus departe.â

Potrivit martorilor care se aflau la faţa locului, Fico s-a îndreptat spre oamenii care îl salutau şi atunci au fost trase mai multe focuri de armă. Fico a căzut apoi la pământ.

Traian Băsescu, după ce premierul Slovaciei a fost împuşcat: „Există o violență economică în toată Europa”

Patru focuri de armă au fost trase după şedinţa de guvern, iar unul l-a lovit în abdomen pe Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a relatat Reuters citând postul de televiziune TA3.

Serviciile de urgenţă au declarat că au primit informaţii despre un bărbat împuşcat în Handlova la scurt timp după ora locală 14:30 (15.30, ora României) şi au trimis un elicopter de urgenţă la un pacient în vârstă de 59 de ani.

Martorii au afirmat pe internet că suspectul, identificat cu iniţialele J.C., a strigat mai întâi la Robert Fico, care s-a apropiat de el pentru a-i strânge mâna. Apoi ar fi urmat focurile de armă. Bărbatul a fost imobilizat de poliţie imediat după atac. În prezent, el se află în arest, iar Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii a preluat cazul.

Aktuality.sk l-a contactat pe fiul presupusului atacator. Acesta s-a declarat şocat de situaţie. El a confirmat că tatăl său deţinea arma în mod legal.
„Nu am absolut nicio idee despre ce intenţiona tata, ce plănuia, de ce s-a întâmplat acest lucru”, a mărturisit fiul. Întrebat dacă bărbatul îl ura pe premier, fiul a răspuns: „Să o spunem aşa – nu l-a votat. Asta e tot ce pot spune despre asta”.

El a negat însă că tatăl său, J.C., ar fi menţionat vreodată în mod deschis atacarea sau lichidarea politicianului. El a negat, de asemenea, că bărbatul de 71 de ani ar fi fost un pacient psihiatric. „Poate că a existat un scurtcircuit, nu ştiu. El este mai agitat, dar că s-ar fi ocupat de el un psihiatru sau lucruri de genul acesta, nu”, a spus interlocutorul.
Suspectul are înclinaţii artistice şi avea mai multe colecţii de poezii publicate. În 2016, J.C. a lucrat pentru un serviciu de securitate privat. La acea vreme, el însuşi a fost victima unui atac într-un centru comercial din Levice. La lăsarea serii, un bărbat mai tânăr, aparent sub influenţa stupefiantelor, a intrat în magazin şi l-a agresat pe J.C.

Aktuality.sk l-a contactat, de asemenea, pe un vechi cunoscut al suspectului, cu care acesta a cofondat, culmea, Mişcarea Anti-Violenţă. „A fost un partid pe care l-am fondat împotriva oricărei forme de violenţă, cred că după incidentul în care un filipinez a fost bătut până la moarte”, spune bărbatul, care este vecin cu suspectul şi care a promovat şi operele literare ale lui J.C.

„Da, el era în posesia legală a armei, deoarece era paznic pensionar. Dar nu cred că incidentul de astăzi are legătură cu ce i s-a întâmplat cu ani în urmă”, a adăugat o cunoştinţă a suspectului.

„Nu mi-a venit să cred, chiar şi atunci când am văzut pozele, dar erau din spate, am fost şocat de ceea ce s-a întâmplat astăzi. Dar nu vreau să îl judec. El nu a acţionat niciodată aşa, uneori poate că mai comenta ce guvern nu-i place, dar ce s-a întâmplat azi este un şoc”, a adăugat cunoştinţa.

ATACATORUL A FOST REŢINUT

Presupusul atacator a fost imobilizat şi reţinut de poliţie. Poliţia a izolat zona din jur, iar centrul comunitar a fost evacuat. Gărzile de securitate au avut grijă de siguranţa celorlalţi membri ai guvernului.

După cum relatează portalul tvnoviny.sk, poliţia l-a reţinut pe suspect imediat după atac şi l-a arestat. Ar fi vorba despre un scriitor, Juraj C., în vârstă de 71 de ani, din Levice. Imaginile îl arată pe acesta stând pe jos cu cătuşe la mâini şi comunicând cu autorităţile.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Orașul din România în care se mută mulți tineri și pensionari. E la nici două ore de București și se ajunge imediat în orice loc. Nu există trafic aglomerat, traiul e liniștit și casele ieftine
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie în România. Mesaj tranșant: Trebuie să ne apărăm singuri
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Viktor Orban Critică Mandatul Ursulei von der Leyen și Denunță Lideri UE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'