Bărbatul cu 9 copii care a locuit 18 ani în Delta Văcăreşti. Totuși, în Delta Văcăreşti, departe de agitaţia oraşului, departe chiar de cutiile de beton, unde mii de bucureşteni locuiesc, şi departe de traficul care sufocă din ce în ce mai mult această Capitală exista o familie care a trăit aproape ca în Evul Mediu. Gică Enache a respins cu vehemenţă legile şi modul de viaţă după care se ghidează românii şi a hotărât să îşi trăiască viaţa alături de soţia sa şi cei nouă copii în inima pustiului. Răstimp de două decenii familia lui Gică a trăit fără să știe ce înseamnă curent electric și apă caldă și s-au bucurat doar de ce le oferă natura.
Gică pare totuși un om citit, iar în întâlnire pe care le are cu oamenii vorbește foarte frumos și știe să ducă o conversație până la capăt. Bărbatul a trăit în oraș în tinerețe. Se laudă că a fost laborant, că a fost respectat și că a avut un serviciu bun. Nu i-au plăcut niciodată regulile după care se ghida societatea și a hotărât să își urmeze propriile cutume, departe de toți.
„Să ştiţi că am avut serviciu bun. Am lucrat ca laborant, dar nu mi-a plăcut civilizaţia asta rea şi am venit aici.”, spunea bărbatul.
Aici totul era altfel. Familia Enache a trăit într-o coşmelie improvizată, unde câinii, pisicile, porumbeii şi alte animale au convieţuit laolaltă. Totul era rudimentar. Aveau un pat mare, cu pături multe și colorate, unde dormeau toate cele 11 suflete.
Cei patru pereți erau acoperiți de carpete ce se purtau odată cu ”Răpirea din Serai” și alte imagini biblice. Își petreceau serile la lumina a două lumânări, unde discutau planul pentru a doua zi. Existența și-o câștigau din peștii pescuiți din ”baltă” pe care îi duceau în oraș, iar cu banii primiți cumpărau de-ale gurii.
În Delta Văcărești nu vedeai copiii cum sunt cu degetele încleștate pe câte vreun telefon sau vreo tablet. Copiii își petreceau timpul cu animalele din prejur, în leagăne improvizate sau în ore întregi de explorare a stufărișului unde trăiau.
Aici nimeni nu învăța alfabetul, nu citea o carte, nu făcea socoteli. Toate aceste activități erau înlocuite cu făurirea unei undițe perfecte, care să semene cât de cât cu ”una adevărată”.
Când copiii mai primeau cărți de sărbători de la asociațiile care aveau grijă de ei, acestea sfârșeau în sobă. Abia apucau să răsfoiască două-trei pagini colorate că Gică le lua și le punea pe foc. Bărbatul considera că fiii lui nu au nevoie de educație.
În coșmelia de lângă baltă exista un singur lighean, unde rând pe rând, copiii treceau pentru a fi spălați de mama lor. Nu păreau prea fericiți de ce li se întâmpla, dar știau că este regula casei.
Aragazul nu exista nici el și nici nu știau ce e aia frigider. Toată mâncarea o preparau în tuciuri mari, pe foc, lângă casă și pe grătare improvizate. La cină se adună toată familia și se înfruptă toți din peștele pescuit de cel mai mare dintre copii, Vali. Cea mai bună și delicioasă mâncare pentru micuți era cartoful copt. Toți se așează lângă o masă de lemn, tixită de praf cu rizuri mari de unde îți poți dau seama câte decenii au trecut de când a fost creată. Nu au avut niciodată prea multe, dar măcar trăiau în liniște.
Viaţa lor a fost însă schimbată fundamental după ce cazul lor a intrat în vizorul autorităţilor de aici. Nu a trecut mult timp până când Protecţia Copilului şi-a făcut apariţia pe teritoriul lui Gică.
La primele apariții, copiii erau ascunși în inima Deltei, până autoritățile renunțau și plecau de aici. Gică prevestea însă ce va urma și îl pregătea pec el mai mare dintre fii.
”Eu nu vreau tată să se întâmple nimica cu voi. Sunteţi copiii mei. Asta mă interesează cel mai mult, să ai grijă de frăţiorii tăi. Tu eşti cel mai mare şi trebuie să ai grijă de ei. Trebuie să îmi promiţi că tu vei fi capul de familie.”, îi spusese Gică lui Valentin, portivit HBO.
Delta Văcărești era la un pas să devină parc natural și tot mai multe personalități își făceau apariția lângă ”balta de lângă blocuri”. Printre personaje s-a numărat și Dacian Cioloș și chiar Prințul Charles. Gică a fost present la fiecare adunare și promitea autorităților că va avea grijă de acest loc.
„Să ştiţi că în atâţia ani de când sunt eu aici, am 18 ani, eu am văzut tot felul de nebuni, dar să ştiţi că atâta timp câ voi sta aici, zona va fi protejată. Şi vă mai spun ceva, dacă ar distruge zona asta, aş muri.”, spunea bărbatul pe atunci.
Când a sosit Prințul Charles toată lumea a fost prezentă la eveniment. Nu știau exact cine este, dar știau că e o personalitate foarte importantă. Gică a făcut poze cu alteța regală iar unul dintre fiii lui era mândru să îi spună acestuia că poate purta un mic pui de șarpe pe post de brățară.
Pe vreme ce anii treceau, cel mai mare dintre fii nu mai vedea trăitul în sălbăticie ca pe un avantaj și îi arunca reproșuri tatălui său.
„M-am satăurat de peşte şi de casa asta. Pescuiesc de la 5 ani. Nu mai vreau!”, spunea băiatul cu ochii în lacrimi.
După un timp, Gică ajunsese la spital din cauza diabetului de care suferea și pentru că niciun necaz nu vine singur, autoritățile au decis definitive ca oamenii să nu mai trăiască în Delta Văcărești și le cer imperios să dărâme baraca unde și-au petrecu întreaga viață.
Copiii au văzut cum tot ce au avut, toată amintirea acelui cămin a fost distrusă de vela unei macarale. Nu se auzea nimic. Era o liniște mai mult decât apăsată, iar ochii parcă se inundau de lacrimi. Nu știau ce îi așteaptă și priveau speriaţi în gol.
Asociația care se ocupa de cazul lor, le-a făcut rost de o casă mare, destul de modernă, unde aceștia să își ducă traiul. Aici a început procesul de transformare și educare a ”oamenilor bălții”.
Copiii au fost spălați cum se cuvine și au fost tunși. A fost pentru prima data când au simțiti zimții mașinii de tuns. Ochii lor licăreau de bucurie când se priveau în oglindă.
”Sunt frumos. Da!”, spuse unul dintre băieți.
Prima zi de școală a fost ceva aparte. Copiii simțeau cum le zvâcnește inima. În momentul în care învățătoarea le-a rostit numele, pe fața lor s-a așternut un zâmbet naiv, plin de emoție și nedumerire.
Copii au încercat ușor ușor să se adapteze noii societăți. Sunt curați, merg la școală, au haine noi, se joacă cu alți copii. Aceștia au primit chiar un laptop, care este vede casei. Toți se îgrămădesc buloc să vadă câte un film.
Obiceiuruile vechi nu s-au uitat însă. Cei mai mari dintre frați au ieșit la pescuit, dar nu oriunde ci într-unul dintre parcurile Capitalei. Poliţia a fost sesizată şi un echipaj a fost trimis la locul faptei. După ce aceștia au constatat infracțiunea, unul dintre polițiști l-a întrebat pe băiat de ce a făcut asta. Organul de ordine nu s-a rezumat doar la atât și a început să îl lovescă pe băiat.
Cel mai mare dintre băieți a fost angajat să lucreze alături de echipa care se ocupă de ”baltă”. Vali nu mai e băiatul de altă data. A început să lipsească nopțile de acasă, să vorbească urât cu tatăl lui și să joace la păcănele.
Gică a fost dezamăgit de modul în care civilizația și-a pus amprenta asupra fiilor lui.
„Îmi pare nespus de rău că ați ajuns în lumea civilizată.”, spunea Gică.
Pentru că au fost obișnuiți să trăiască într-un mod anume, nu s-au preocupat deloc de casa care le-a fost data la dispoziție. Gunoiul era în toată casa, iar multe dintre lucruri au fost deteriorate, motiv pentru care proprietarea a decis să îi idea afară.
S-au mutat într-una dintre locuințele puse la dispoziție de autorități, unde curentul nu există, mizeria e la ea acasă și pereții sunt la un pas să cadă.
Familia Enache continuă și astăzi să își trăiască viața aici, cu un mare gol în suflet și tristețe pentru zilele în care stăteau liniștiți în ”delta de lângă blocuri”.
Citeşte şi: Incendiu în Delta Văcăreşti. Administraţia Parcului cere sprijinul Poliţiei pentru monitorizare