Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, transmite că pacientul de 49 de ani din Timiș era în izolare la domiciliu, cu familia, iar doctorilor de la Unitatea de Primiri Urgențe le-ar fi declarat, sub semnătură, că nu este în autoizolare și nu s-ar fi întors din străinătate. Practic, spune Pătrașcu, pacientul nu se afla în definiția de caz pentru a fi testat de coronavirus – adică (conform declarației semnată de pacientul decedat, din câte spune Pătrașcu) nu s-a întors din străinătate, nu era în izolare (implicit) și nu avea SARS (Sindrom Respirator Acut Sever) – condițiile pentru a fi testat de COVID-19.
Citeşte şi Bărbat infectat cu coronavirus, mort după ce a fost trimis acasă de medicii de la două spitale
„Pacientul era în izolare la domiciliu, dar când a ajuns la spitalul nostru a negat acest lucru, în scris, când a fost întrebat. S-a prezentat în 21 martie, la ora 8, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara, cu mijloc propriu de transport. A negat izolarea, a negat că a călătorit, că ar fi avut contact cu persoane posibil infectate. A semnat formularele pe propria răspundere. Doctorii de la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Timișoara au pus diagnostic de pneumonie acută (clinic și radiologic) și l-au trimis la Spitalul Victor Babeş pentru consult de specialitate și tratament. La insistențele pacientului, acesta a plecat cu mijlocul propriu de transport.
Doctorii de la Spitalul Victor Babeş au confirmat diagnosticul și i-au prescris tratamentul. În 24 martie, pacientul a venit cu ambulanța la Urgențe, la Spitalul Județean, la 4 dimineața, acuzând dispnee. I s-a administrat tratament și i s-a crescut doza de antibiotic, iar la ora 6 a plecat ameliorat. Nu avea criterii de internare, coform medicilor UPU. În data de 25 martie a sunat la 112, ambulanța a recoltat probe pentru COVID-19 și l-a lăsat la domiciliu. În 26 martie, testul a iești pozitiv, și când reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au sunat să-l interneze, familia a comunicat decesul. S-a prezentat ambulanța, care a constatat decesul.
Comunicatul Grupului de Comunicare Strategică ar fi trebuit să conțină informația de izolare la domiciliu, deoarece, conform DSP Timiș, raportul de izolare la domiciliu a fost transmis o dată cu raportul cazului. Pacientul nu se încadra în definiția de caz la data când s-a prezentat la Județean, adică 21 martie (adică ne-a declarat că nu venit din străinătate și nu era diagnosticat cu SARS), deci nu aveam voie să-l testăm, conform regulamentului de la nivel central. S-ar fi încadrat dacă am fi știut că era în izolare la domiciliu, dar pacientul a negat în scris acest lucru„, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, pentru tion.ro.