Bărbatul din Argeş acuzat de terorism cere să fie eliberat din arest

Ionuț Cătălin Bălan, bărbatul de 39 de ani din Argeș, suspectat de propagandă teroristă în favoarea ISIS și intenția de a organiza un atentat la baza militară Mihail Kogălniceanu, solicită judecătorilor să fie pus în libertate, scrie Agerpres.
Ionela Marcu
13 iul. 2017, 07:42
Bărbatul din Argeş acuzat de terorism cere să fie eliberat din arest

Ionuț Cătălin Bălan va fi adus joi la Înalta Curte de Casație, unde se va judeca contestația sa la decizia Curții de Apel Pitești din 30 iunie, prin care a fost arestat preventiv.

Bărbatul neagă că ar fi cules informații despre baza americană de la Mihail Kogălniceanu și susține că ar fi mers la Constanța pentru a strânge bani în vederea construirii unei moschei la Pitești. În plus, el susține că este victima unei înscenări, pusă la cale de un iordanian care l-a însoțit la Constanța.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2016, bărbatul, folosind numele „Ibrahim”, a utilizat pe o rețea de socializare mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat și distribuit fotografii cu sigla grupării teroriste DAESH, precum și înregistrări cu atacuri ale acesteia și execuții, prin decapitare și împușcare, cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte precum cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Anchetatorii susțin că el avea legături cu membrii unei mișcări salafiste și pro-jihadiste din Franța, pe care îi numea „frații din Toulouse”, pentru care ar fi încercat să culeagă informații despre bazele militare din România unde sunt dislocate forțe ale armatei americane.

În primăvara anului 2015, Ionuț Cătălin Bălan s-a deplasat în zona aeroportului Mihail Kogălniceanu și a bazei militare americane, observând cu atenție căile și punctele de acces în cele două obiective. Bărbatul susținea că la baza americană de la Mihail Kogălniceanu va fi „un iad pe pământ”.

Pe de altă parte, în documentele procurorilor apare înregistrarea unei convorbiri, în care Ionuț Cătălin Bălan relata faptul că se îmbrăca „ca musulmanii” și mergea în metrou, în Franța, unde striga cu voce tare „Allah Akbar!”, stârnind panică printre călători.

Conform SRI, bărbatul a intrat în atenția Serviciului în anul 2015, prezentând indicatori specifici unei persoane aflate într-o etapă avansată a procesului de autoradicalizare. Cel în cauză s-a manifestat prin activități de propagandă teroristă, derulate în mediul relațional și online, în favoarea organizației teroriste DAESH, la care și-a declarat adeziunea.

Conform procurorilor, el și-a exprimat în repetate rânduri intenția și a încercat să convingă și alte persoane de a se deplasa în Siria pentru a se alătura organizației teroriste DAESH.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!