Sfârşitul pandemiei i-a pus pe gânduri pe oficialii din Barcelona, astfel că, pentru a evita o întorsătură de situaţie, consiliul local a luat decizia de a lărgi trotuarele şi benzile de biciclete pentru a păstra distanţa socială.
Ridicarea restricţiilor însemna ca toţi oamenii să se întoarcă la muncă, astfel că mijloacele de transport şi străzile din oraş ar fi fost suprapopulate. Astfel, dacă există maimult spaţiu pentru pietoni, vor fi încurajaţi să se folosească de biciclete şi scutere sau chiar să meargă pe jos în loc să folosească transportul în comun.
Primarul Ada Colau a explicat sâmbătă în cadrul unei conferinţe de presă că lărgirea acestor segmente nu se va face cu lucrări, ci pur şi simplu marcând noile zone pietonale cu vopsea, astfel că Barcelona va câştiga 21 de kilometri pentru biciclete şi scutere, ca alternaivă la maşini. În aceste benzi partajate, viteza maximă va fi de 30 km/h.
Soluţia pentru readaptarea orașului la stadiul postcovid-19 nu va fii temporară. Vor exista multe marcaje şi nu va exista nicio inversare, cu excepția motivelor majore.
Cu 16.000 de locuitori pe kilometru pătrat, o densitate a populației inegalabilă în Europa, a fost greu ca oamenii să păstreze distanţa socială. Înainte de declanşarea stării de urgenţă 37,7% din călătoriile efectuate în oraș erau realizate cu mijloacele de transport în comun. Maşinile personale erau folosite doar de 26% din populaţie, iar restul cetăţenilor au mers fie pe joc, fiind un procent de 34% sau cu bicicleta fiind 2,3%.
Aceste proporții s-au schimbat însă după închidere. Utilizarea mijloacelor de transport în comun a scăzut cu 95%, îsă a crescut transportul cu maşina personală, ceea ce arată că soluția preferată pentru mulți dintre cetăţeni este maşina.
Din acest motiv, printre măsurile care sunt incluse și în această nouă etapă programată pentru săptămânile următoare, se evidențiază un plan de dezinfectare intens și repetat pentru mijloacele de transport în comun. Acestea vor câștiga câteva secțiuni de benzi exclusive în zonele orașului în care coexistă în prezent cu mașinile.