Barem matematică Evaluare Naţională 2022. Marți, 16 iunie, s-a desfășurat a doua probă scrisă (Matematică) din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2022) în 3.655 centre de examen.
Au fost prezenți 148.595 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși pentru susținerea acestei probe. Au absentat 6.963 de absolvenți. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 3 absolvenți, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).
„Proba s-a derulat fără incidente deosebite. Au fost doar trei eliminaţi din examen – Sibiu şi Constanţa, câte un elev pentru posesie de materiale de inspiraţie nepermise – fiţuici, mai exact – şi o altă eliminare în Ilfov pentru utilizarea telefonului.
La evaluare am avut, de asemenea, faza pilot în care lucrările au fost scanate în faţa elevilor. Au fost atribuite coduri şi încărcate în platformă. Toate lucrările au fost deja încărcate în platformă şi sunt gata de evaluare. (…)
Subiectele pentru proba de astăzi au fost concepute astfel încât să poată fi verificate şase competenţe generale. Competenţele sunt crescendo, de la simplu la complex. Nivel cognitiv din ce în ce mai ridicat. Prima a fost aceea de identificare a unor date şi informaţii.
Cea de-a doua competenţă a fost cea de utilizare. Este vorba de reguli şi algoritmi de calcul. A treia competenţă este cea de aplicare, mai exact aplicarea regulilor de calcul a fost verificată. A patra competenţă este cea a exprimării în limbaj matematic.
A cincea competenţă este aceea a analizei şi interpretării, iar a şasea competenţă este de modelare şi transfer în alte situaţii.
Altfel spus, este vorba despre a şti, a aplica, a raţiona. Sunt cele trei niveluri de competenţă testate azi.
Aceste lucruri s-au reflectat în barem şi au fost atent formulate subiectele astfel încât să avem clar delimitate pragurile estimate pentru obţinerea notei 5, notei 7, a notei 8,50, 9,50 şi pentru 10 au fost într-adevăr subiecte care în opinia colegilor care au realizat aceste subiecte vor fi efectuate de acei elevi care sunt buni la matematică şi trebuie să le fie recunoscut acel merit”, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
EN_VIII_Matematica_2022_Bar_02„Îmi exprim încrederea că rezultatele vor fi pe măsura aşteptărilor. După cunoştinţele noastre, nu există niciun stat în Europa în care să se fi aplicat acest sistem de conectare informatizată în cadrul examenului naţional care ne va permite să avem concluzii pe fiecare dintre subiecte.
Primul subiect a fost algebra, al doilea a fost geometrie, al treilea subiect a fost combinat algebră şi geometrie.
Vom avea rezultatele pe fiecare item, iar baremul este defalcat la un punct.
Se punctează – e precizat foarte clar în barem – orice soluţie alternativă de rezolvare care este corectă. Acest lucru este în interesul elevilor şi al relevanţei acestui examen de evaluare naţională”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
Profesorul Ovidiu Bădescu a explicat, pentru Romaniatv.net, care au fost exerciţiile care ar fi putut fi rezolvate cu uşurinţă de elevi la proba de matematică.
„Subiectele consider că sunt potrivite pentru această perioadă. Cu condiţia să nu greşească pentru că mai apare factorul emoţiilor în cadrul examenului, consider că un elev de nivel mediu ar fi luat lejer între 7 şi 8, chiar peste 8.
Grilele, în afară de una singură unde era vorba de un centru de greutate, puteau fi rezolvate de către un elev bun chiar din cap, adică ne cerea ordinea operaţiilor, diferite proprietăţi ale proporţiilor elementare”, a declarat prof. Bădescu, pentru Romaniatv.net.
EN_VIII_Matematica_2022_Var_02_LROUltima probă scrisă (Limba și literatura maternă) va avea loc vineri, 17 iunie.
Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.
Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru elevii minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se prevederile GDPR. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite acestora, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie.