Barometrul vieții religioase din România. Conform acestuia, prezentat astăzi în Aula Academiei Române, Biserica, Armata și Academia Română ocupă primele locuri în ceea ce privește gradul de incredere acordat de români.
Citește și: Soluţie extremă în pandemie. Un patron îşi transformă barul în biserică, pentru a evita închiderea acestuia
Conform barometrului, realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, la capitolul încredere, după Biserică – 71,2% (41,4% – foarte multă; 29,8% – multă), pe locul al doilea se află Armata, cu 61,8% (17,8% – foarte multă; 44% – multă), urmată de Academia Română, cu 45,6% (9,4% – foarte multă; 36,2% – multă), Primăria, cu 43% (11% – foarte multă; 32% – multă); Poliţia, cu 41,1 (11,4% – foarte multă; 29,7% – multă) şi Ministerul Sănătăţii, cu 34% (6,3% – foarte multă; 27,7% – multă).
Barometrul vieții religioase din România. La capătul opus se poziționează Guvernul cu 13,7%, Parlamentul cu 9,5% și partidele politice (9,1%)
Sondajul, realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic, a fost realizat, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.
Chestionarele au fost aplicate în toate judeţele României şi în sectoarele municipiului Bucureşti, eşantionul fiind validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.
Barometrul vieții religioase din România este prima cercetare sociologică amplă de acest gen din țară. Studiul a fost realizat în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte.
De asemenea, conform studiului, peste 90% dintre respondenţi declară că cred în Dumnezeu, indiferent de apartenenţa lor la un cult. Doar 4% spun că nu cred în Dumnezeu, în timp ce alţii spun că nu se poate răspunde aşa uşor la această întrebare. În ceea ce priveşte prezentarea Bisericii/ cultelor în mass-media, 46,5% dintre respondenţi spun că aceasta este prezentată negativ în presă, în timp ce 34,9% susţin că prezentarea este una pozitivă.