Barometrul vizibilităţii miniştrilor este o analiză realizată de News.ro şi de agenţia de monitorizare Klarmedia. În monitorizare au fost incluse presa scrisă, site-uri de ştiri şi social media.
În luna februarie, primele cinci poziţii ale topului vizibilităţii sunt acelaşi ca în prima lună, cu diferenţa că referirile la premier au crescut. De asemenea, ministrul de Externe urcă mai multe poziţii comparativ cu luna precedentă
Situat pe primul loc din punct de vedere al referirilor din presă, premierul Florin Cîţu înregistrează aproape 43.000 de menţiuni, maximul fiind atins în intervalul 8 – 11 februarie, care a coincis cu reluarea cursurilor online, cu anunţul privind finalizarea proiectului de buget pe 2021, dar şi cu declaraţiile referitoare la plafonarea sporurilor, la renunţarea la voucherele de vacanţă şi la intenţia de a limita călătoriile gratuite ale studenţilor, precum şi cu vizita la Bruxelles, criticată intens de PSD.
Aflat pe locul al doilea, dar la mare distanţă, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, cu peste 18.000 de referiri, a înregistrat un vârf al menţiunilor în presă în primele două zile ale lunii februarie, când continuau reacţiile după incendiul de la Institutul Matei Balş, când a fost anunţată moţiunea opoziţiei împotriva sa şi când a fost anunţată reluarea cursurilor cu prezenţa fizică a elevilor la şcoală.
Ministrul Educaţiei are peste 15:000 de menţiuni în presă, cele mai multe în intervalul 3 – 5 februarie, care a coincis cu pregătirile pentru redeschiderea şcolilor, cu emiterea ordinului cu măsurile în acest sens şi cu controversele referitoare la formularul pe care ar fi trebuit să-l semneze părinţii cu privire la testarea copiilor cu simptome de COVID-19.
Ministrul Muncii Raluca Turcan, cu peste 8.500 de referiri, a înregistrat un maxim de vizibilitate în 17 – 18 februarie, când ministrul a făcut mai multe declaraţii referitoare la salariul minim, la salariile angajaţilor din ANCOM, ANRE sau ASF, la cumulul pensiei cu salariul de la stat şi la cuantumul sporurilor magistraţilor, ceea ce a generat reacţii vehemente din partea acestora. De asemenea, această perioadă a coincis şi cu protestele minerilor de la Lupeni.
Vicepremierul Dan Barna se situează pe locul al cincilea, maximul său de vizibilitate fiind atins în 10 februarie, zi în care făcut declaraţii pe teme precum bugetul, eventuale dispute între miniştrii USR PLUS şi premier, aprobarea Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă în Parlamentul European.
Barna este urmat de ministrul Economiei Claudiu Năsui, cu un vârf al vizibilităţii în 18 februarie, ziiua în care a anunţat că a depus plângere penală in rem la DNA legată de suspiciuni de corupţie cu privire la înscrierile în platforma de granturi acordate IMM-urilor şi că este lansată o platformă cu toate detaliile contractelor încheiate de minister.
Ministrul Energiei Virgil Popescu, cu 4.823 de menţiuni, a atins maximul în ziua de 23 februarie.
Ministrul de Interne Lucian Bode are peste 4.500 de referiri, cele mai numeroase în 22 februarie, la o zi după incidentul de la unitatea mobilă ATI de la Institutul Marius Nasta şi când a anunţat măsuri după intervenţia la un apartament în flăcări, la Constanţa, unde o femeie a murit.
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă are peste 4.100 de menţiuni, cu un vârf în 12 februarie, când a făcut declaraţii referitoare la podul de la Brăila şi la drumurile expres.
Ministrul Justiţiei Stelian Ion, cu 3.735 de referiri, a avut un vârf de vizibilitate în 12 februarie, zi în care a susţinut o conferinţă de presă în care a abordat teme referitoare la Secţia privind infracţiunile din justiţiei, pensionările din sistem, bugetul ministerului şi la condamnaţii fugiţi din ţară.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu urcă mai multe poziţii faţă de luna precedentă şi înregistrează cele mai multe menţiuni în perioada 3 – 4 februarie, în perioada crizei provocate de reţinerea mai multor turişti români în Mexic.
Vicepremierul Kelemen Hunor are puţin peste 3.000 de referiri, vârful fiind atins în 10 februarie, când a făcut declaraţii referitoare la eliminarea pensiilor speciale şi la proiectul de buget.
În topul vizibilităţii urmează ministrul Agriculturii Adrian Oros, cu cele mai multe menţiuni în ziua în care fermierii au protestat în faţa ministerului, ministrul Dezvoltării Cseke Attila, ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea, ministrul Mediului Barna Tanczos, ministrul Sportului Eduard Novak, ministrul Finanţelor Alexandru Nazare (vârful de vizibilitate a fost atins în perioada scandalului somaţiilor pentru debite deja achitate şi al aglomeraţiei de la unele sedii ale Administraţiilor Finanţelor Publice din Bucureşti). De asemenea, urmează miniştrii Apărării, Culturii şi Cercetării.