Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a pregătit baronului fugar, Ionel Arsene, care spune că suferă de depresie, o celulă pe secţia de bolnavi neuro-psihic.
Te-ar putea interesa și Klaus Iohannis a trimis cerere de urmărire penală pentru Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Mineriadei
Fostul președinte al Consiliului Județean Neamț a fost condamnat definitiv, de instanța română, la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență.
Înainte de sentință, în luna mai, Ionel Arsene a fugit din România, iar la scurt timp s-a predat autorităților din Italia.
La data de 4 noiembrie 2023, Curtea de Casație din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene autorităților din România, unde are de executat o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani și 8 luni pentru trafic de influență.
Astfel că, toate actele au fost trimise la penitenciarul din Botoşani, iar apoi au fost anunţate autorităţile din Italia pentru a dispune extrădarea în România.
Avocaţii baronului fugar au cerut suspendarea extrădării pe motiv că acest proces l-ar afecta din punct de vedere psihic.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a declarat că fostului președinte al Consiliului Județean Neamț i se pregătește o celulă specială.
„Anul trecut, așa cum știți, prin luna martie 2023, Ionel Arsene a fost condamnat la o pedeapsă de 6 ani și 8 luni de închisoare. A fugit din țară și de atunci statul român a făcut eforturi pentru a obține predarea lui autorităților din România.
Am avut o procedură îndelungată, dar, în final, Curtea de Casație din Italia a decis definitiv, chiar în noiembrie anul trecut, să ni-l predea. Între timp, așa cum v-am obișnuit să vă informez, toată echipa domniei sale de avocați a apelat la anumite tertipuri ‘avocățești’ pentru a nu fi predat imediat și ceea ce se încearcă și acum este suspendarea predării.
S-a invocat faptul că are depresie, că există riscul de suicid dacă ar fi încarcerat în penitenciarele din România, motiv pentru care instanța italiană a dispus efectuarea unui raport medical, efectuarea unei expertize, înțeleg, deși Ministerul Justiției, așa cum știți, nu e parte din această procedură, dar înțeleg că toată procedura ar fi pe final, motiv pentru care noi, prin magistratul de legătură, am transmis toate informațiile la zi legate de infrastructura spitalicească din penitenciar, pentru că toată lumea trebuie să știe în Italia că avem capacitatea să ne ocupăm de persoanele bolnave psihic.
E greu de crezut că instanța italiană nu va analiza acest lucru și nu ne va încuviința predarea, pentru că în România, la momentul acesta, cel puțin pe regiunea Nord-Est Moldova, Penitenciarul Botoșani beneficiază de o nouă facilitate, care este alocată fix deținuților cu acest profil.
Avem în această nouă locație, care deservește și penitenciarul de la Focșani, și cel de la Vaslui, condiții de supraveghere cu medici, cu asistenți medicali specializați în domeniul psihiatric, cu psihologi desemnați în acest sens și credeți-mă că toată monitorizarea și tratarea deținuților cu afecțiuni psihice de natură complexă, cât și pe cele de natura depresie se face la cel mai înalt nivel.
Avem camere de detenție speciale, avem personal medical dedicat, avem cabinete de consultații, săli de tratament, spațiu destinat activităților de reintegrare socială.
Le-am atașat celor din instanța italiană, inclusiv pozele acestor locații în care se va desfășura deținerea fugarului și așteptăm de la ei un deznodământ. Și eu sper că acesta va fi unul pozitiv, mai ales că pe toate statisticile penale ale Consiliului Europei, România să știți că se află, din fericire, într-un top la coada clasamentului”, a declarat ministrul Justiției.
Potrivit ministrului Justiției, procedura în cazul acesta ar trebui să se apropie de final.
„Încă nu au dat niciun termen. Cei din Italia sunt în comunicare directă cu autoritățile noastre, încerc să aflu ce urmează, pentru că nici domniile lor nu au o procedură foarte clară, ce pot să facă în acest caz, dar îmi doresc să țină cont, mai ales că am discutat cu ministrul italian Cardio Nordio despre această colaborare în materie penală și sper să fie una foarte bună. Sper să avem un răspuns, o lună, maxim două”, a încheiat Alina Gorghiu, ministrul Justiției, conform Antena3.ro.